Отбелязаха 73-годишнина от спасяването на българските евреи в Кюстендил

Снимки: ПП ГЕРБ

Отбелязаха 73- годишнина от спасяването на българските евреи в Кюстендил.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Димитър Пешев в центъра на града от представители на Община Кюстендил и различни политически партии.

Запазване на едноминутно мълчание и глави в знак на признателност сведоха съветниците  от ГЕРБ Михаела Крумова, Спиридон Лещански и Иво Саев. Областният координатор на МГЕРБ Мая Станойкова и Красимир Петров, член на общинското ръководство, също присъстваха на отбелязването на годишнината.

Венци и цветя бяха положени и от Областната управа, от кмета на община Кюстендил Петър Паунов, от представители на еврейски организации в България и десетки граждани.

След тържественото отбелязване, в къщата - музей „Димитър Пешев", бе открита изложбата „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности във Варна, Русе и Шумен".

През 1943г. Димитър Пешев е подпредседател на Народното събрание и организатор на акцията за спасяването на близо 50 хиляди български евреи.

Кюстендилецът е удостоен със званията „Почетен гражданин на Кюстендил” и почетен гражданин на Израел. Пешев получава посмъртно и най-високия български орден „Стара планина”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK