Оранжерия "Цветен град" в Гоце Делчев добива все по-голяма популярност

Снимка: Infomreja.bg

На граждани и фирми се предлагат както цветя, така и услуги, свързани с озеленяването

Посети ли човек оранжерия „Цветен град“, която се намира в непосредствена близост до гоцеделчевския парк, попада в толкова красив свят, че не може бързо да си тръгне. В този рай на цветята има какво ли не – от малките калдъръмчета, фундите и петуниите до петльовия гребен, мушкатото, копривката, газанията, бегонията… И това в оранжерия, създадена според всички съвременни изисквания.

„Работим сравнително отскоро, от лятото на миналата година, все още трупаме опит, но нещата вървят добре, доволни сме“, казва директорът на О П „Озеленяване и поддържане на територии за обществено ползване“ Емилия Траханарова.

Заедно с опита, оранжерията, която е част от Общинското предприятие, трупа и популярност. Първите пролетни цветя, отгледани тук – теменужки и иглика, бързо бяха реализирани. С разноцветните си усмивки те украсиха целия град. А и много бяха хората, които  си закупиха от тях. Саксийките, специално подготвени тук с подаръчна аранжировка, намериха добър прием не само в общината, но и извън нея. Тукашните цветя са предпочитани от ПГ по МСС „Пейо Яворов“, НПГ „Д. Талев“ и други клиенти.

Все повече са и потребителите на предлаганите от предприятието услуги. Благодарение на него, дворът на Второ ОУ „Гоце Делчев“ стана още по-красив. Примерът последваха някои детски градини и  ПМГ „Яне Сандански“.

Вече не една домакиня идва в оранжерията с желание да си закупи цветя, които да разсади в своята градинка. А тези, които не могат сами да подготвят местата за цветни алеи, прибягват до услугите на предприятието. Така постъпват и при необходимост от косене на трева, подрязване и оформяне на храсти, окопаване, подхранване на почва, защита от вредители.

Наскоро към колектива от озеленители бяха приобщени още 8 души (по Програма към Бюрото по труда). Така всичките 39 работници – предимно хора в предпенсионна възраст и лица с увреждания, дават своя принос за поддържане на зелените площи в града – паркове, детски площадки, междублокови пространства, дворове на общински, здравни и социални заведения. Според госпожа Траханарова, работниците са изпълнителни, много отговорни и се трудят с удоволствие и ентусиазъм.

Хората, които са в оранжерията, навреме започват подготовката за отглеждане на всяко растение. Например, за да предлагат теменужки и иглика през февруари - март, засяват необходимите семена още в края на юли предната година. Не се притесняват от зимни студове, защото оранжерията е снабдена с модерен котел, който работи на газ. А и „Бебешко отделение“ си имат, както на шега наричат помещението, в което поддържат необходимата температура - над 21 градуса. След поникването на семенцата идва пикиране, после разсаждане … Всичко това, разбира се, изисква време, грижи и търпение.

Обнадеждена от постигнатото досега, Емилия Траханарова мисли за обогатяване на асортимента от цветя. Може например да експериментират с отглеждане на дихондра – висяща трева. А за Рождество Христово сигурно ще предлагат Коледна звезда.

„И все пак най-важното е какво се търси. Нали сме и търговци!“, казва тя с усмивка.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK