Читалище „Асклепион 1998“ ще почете 182-годишнината от рождението на Левски в Босилеград

Снимки: Личен архив

19 февруари и 18 юли са двете дати, на които вече години наред НЧ „Асклепион 1998“ организира за своите членове и приятели пътуване до Босилеград за поклонение пред паметника на Васил Левски.

Възпоменателните събития започват още по пътя, с полагане на цветя на възпоменателния знак за Апостола в с. Соволяно. Скромната церемония е съпроводена с възпоменателно слово на някой от читалищните членове за безсмъртното дело на Левски, когото българският народ канонизира за светец в сърцето си и в историческата си памет.

Този път участниците във възпоменателното пътуване първо ще посетят българското село Долна Любата, откъснато от нашата родина по силата на Ньойския договор, за да се преклонят и пред паметта на 600-те българи, въдворени в него насилствено от сръбските власти през 1929 г. в своеобразен концлагер и на гроба на убития от честата на сръбския поручик Коста Печанец, учител Стою Попов.

В Босилеград по традиция те ще имат и среща в българския КИЦ. Тази година се навършва един век от подписването на жестокия Ньойски договор.

На трагичния юбилей НЧ „Асклепион 1998“ посвети специална целогодишна програма с поклонение в редица български селища в Западните покрайнини.

Към инициативите се присъединяват и читалищата в селата Соволяно и Горановци, съобщи председателят на читалището Виолета Атанасова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK