Отбелязаха 125 години от рождението на Димитър Пешев в Кюстендил

Снимки: Отдел "Култура и духовно развитие"

125 години от рождението на Димитър Пешев бяха отбелязани днес в Кюстендил. Пред паметника на големия българин, представители на Общината и признателни граждани поднесоха цветя.

Димитър Пешев е роден на 25 юни 1894 г. в град Кюстендил. През 1915 г. започва да учи право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Прекъсва образованието си, за да участва в Първата световна война. След войната завършва университета и работи като съдия в Пловдив и София, по-късно като прокурор, а от 1932 г. е адвокат.

През 1935 г. Димитър Пешев става министър на правосъдието в първия кабинет на Георги Кьосеиванов (1935 – 1936 г.). През 1938 г. е избран за подпредседател на XXIV Обикновено Народно събрание, първото след Деветнадесетомайския преврат.

От 1940 г. отново е подпредседател на XXV Обикновено Народно събрание. Гласува за приемането на антисемитския Закон за защита на нацията и лично председателства заседанието с което е приет на 19 ноември на 1940 г.

За Димитър Пешев, светът знае, че е "Човекът, който спря Хитлер" и е спасил 48 000 български евреи от сигурна смърт.

Точно един ден преди депортацията Пешев е предупреден от свои приятели от Кюстендил. Той събира няколко депутати и влизат в кабинета на тогавашният министър на вътрешните работи Петър Габровски, който дава зелена светлина за депортацията.

Хората са били събрани в тютюневи складове, за да бъдат депортирани. Тогава Пешев казва на Габровски, че ако не прекрати тази депортация, ще предизвика голям скандал в парламента. Така Пешев принуждава цар Борис III и правителството да отменят заповедта, с която влакът с 48 000 български евреи трябва да отпътува за Аушвиц.

За своите действия обаче Пешев плаща висока цена. Министър-председателят го обвинява в предателство.

Предлага на парламента да го изключи и да му отнеме длъжността на заместник-председател на Народното събрание.

През 1945 година Народният съд го осъжда на смърт, която бива отменена в последния момент.

Впоследствие го осъждат на 15 години затвор за антисемитизъм.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6
loading...