Гоцеделчевци отбелязаха 90-годишнината от рождението на Запрю Икономов

Снимка: Infomreja.bg

Представени бяха книга и филм за видния фолклорист

Деветдесетгодишнината от рождението на изтъкнатия фолклорист, етнограф и самобитен композитор Запрю Икономов беше отбелязана снощи от обществеността на град Гоце Делчев. В Дома на културата се събраха много ценители на местния фолклор, радетел за който беше видният неврокопчанин.

Гергана Икономова – дъщеря на твореца, представи книгата „Старите огнища пак димят“, посветена на годишнината. Показан беше и филмът, направен по същия повод, - „Запрю Икономов – събирачът на бисери“.

За будителското дело на Запрю Икономов говориха съставителите на книгата – Гергана Икономова и Йордан Симонски. Те подчертаха пословичната всеотдайност, с която бай Запрю, както хората са го наричали, е проучвал, събирал и съхранявал песенното и етнографското богатство на родния си край, за да го претвори след това в репертоара на Неврокопския ансамбъл за нарони песни и танци, чийто главен художествен ръководител е бил дълги години. С възрожденски ентусиазъм той е обикалял селата около Неврокоп и е обръщал внимание на всичко народно – песни, шевици, чорапи, престилки… Успял е да съхрани над 5 000 автентични песни, за които е казвал: „ Те са изпятата история на нашия край!“

В словото си Йордан Симонски  нарече Запрю Икономов светла, изключително скромна личност, неповторим краевед, родолюбец, беззаветно предан на идеала за българщина. Той обърна внимание и на неговия оригинален композиторски талант, благодарение на който са родени незабравими песни като „Месечинко“, „В Неврокопско ми се оди“, „Гоце войвода“ и много други.

Специално за годишнината на твореца е издаден диск с неговите песни.

А във филма прозвучаха изказванията на хора, които са общували със Запрю Икономов творчески и чисто човешки. Те споделиха свои спомени за него като изключително успешен ръководител на Ансамбъла и като сърдечен  човек.

Четири години след кончината на Запрю Икономов хората продължават да произнасят неговото име с респект, уважение и благодарност!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Липсваш ни15:58 - 01.11.2019
Голям човек с чиста и светла душа, несравним култутовед и деятел, човек институция и благодетел.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK