От утре започва повторното пръскане срещу дерматит, пчеларите твърдят, че 50 % от пчелите им вече са унищожени

Снимка: Infomreja.bg

Ново пръскане срещу комари, които са основните приносители на заразния нодуларен дерматит по копитните животни, започва в региона на Гоце Делчев, обявиха от Българската агенция по безопасност на храните. 

Дезинсекционните мероприятия не бяха отменени и те ще продължат въпреки недоволството на пчеларите, които от няколко дни отново провеждат серия от протести и граждански неподчинения със затваряне на важни кръстовища в града на пътя за международния път за Гърция.

Че пръсканията няма да бъдат преустановени, нито ще бъдат отложени за по-късен етап, какъвто вариант са предложили пчеларите, стана ясно вчера след проведената поредна среща с представител на БАБХ, пристигнал в Гоце Делчев за срещата с пчеларите, който им заявил, че препаратът "Цитрол", с който се третират площите, е безвреден за пчелите.

Собствениците на пчелини обаче са разтревожени от това, че пчелите им са намалели драстично след проведените досега пръскания. Според твърденията им близо 50 % от пчелите работнички, които в момента са в усилен период за събиране на меда, не са се върнали в кошерите си. Намерени са били от пчеларите и много умрели пчели след първото третиране през изминалата седмица с въпросния препарат площи.

Третирането с „Цитрол” срещу кръвосмучещи насекоми ще се извърши от 21 до 24 юли включително, от 06.00 до 10.00 часа. Утре ще се пръскат терени в общините Хаджидимово и Гоце Делчев. На 22 юли – в общините Гоце Делчев, Банско и Разлог. На 23 юли ще се третират площи в района на Сатовча и Гърмен, а на 24 юли - в общините Гърмен и Гоце Делчев. 

Ежедневните карти за третиране са обявени на официалната фейсбук страница на община Гоце Делчев. В уведомителното писмо на Агенцията по безопасност на храните се уточнява, че пчелите, населените места, както и площите на разстояние 800 метра от тях, не се третират. 

„Идват повторно да пръскат, за да доунищожат и малкото останали ни пчелички. Аз имам 200 кошера и пораженията са големи. Сигнализирал съм всички институции, изготвил съм протоколи, но искам да дойдат на място за проверки и констатации на нанесените щети по всички пчелини след отровното първо третиране с "Цитрол" по въздух. Настояваме да бъдат направени оценки на загубите ни и да ни бъдат изплатени обезщетения, но до момента никой не ни обръща внимание. Няма отговори, няма обяснение, но пък за сметка на това има пръскане и доунищожаване на пчелите ни", коментира пред ИНФОМРЕЖА Салих Буковян, който е и общински съветник в гоцеделчевския парламент. 

В протестите против третирането на площите с опасния според пчеларите препарат се включват в последните дни и пчелари от Банско, Разлог и други населени места в общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово.

Те са категорични, че имало далеч по-екологично чисти и безопасни за пчелите и насажденията препарати от ново поколение. "Но явно по складовете в Европа е имало още изостанали количества от отровния "Цитрол", който трябва да бъде похарчен в област Благоевград, за да унищожат окончателно пчеларството, земеделието и живота на хората", е мнението още на пчеларите от Гоцеделчевско. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK