От утре се възобновяват детските и женските консултации, и имунизациите

Кирил Ананиев, снимка: МС

Възстановява се и плановият прием в лечебните заведения

Със заповед на министъра на здравеопазването от утре, 21 април, при специален ред се възобновяват плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации и плановият прием в лечебните заведения.

Детските консултации и дейностите по поставяне на задължителните имунизации ще се извършват във вторник и четвъртък, като в посочените дни общопрактикуващите лекари не следва да обслужват други лица от своите пациентски листи.

При необходимост пациенти от листите на личните лекари се консултират по телефона, насочват се към друго лечебно заведение по заместване или към център за спешна медицинска помощ.

Детските консултации и задължителните имунизации ще се провеждат след предварително записан час и при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Предварителното записване на час е задължително за провеждането на женските консултации и за осъществяването на медицински прегледи и консултации в диагностично-консултативните центрове. Пред лекарските кабинети няма да се допуска присъствието на повече от двама пациенти, при задължително носене на предпазна маска и дистанция от 1,5 метра.

От утре поетапно се възобновяват приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност, като първоначално ще бъдат приемани най-належащите случаи.

При съмнения или минимални симптоми за заболяване новоприетите в лечебните заведение лица ще се подлагат на изследване за COVID 19 не по-късно от 24 часа от приемането.

При откриване на лице със съмнение за COVID-19 при провеждане на детски и женски консултации, основни задължителни имунизации, прием и планова оперативна дейност, лечебните заведения незабавно предприемат необходимите действия по изолация и транспорт на заболелия до лечебно заведение и информират Регионалната здравна инспекция на територията на областта. 

З А П О В Е Д

№ РД-01-225/20.04.2020 г.

На основание чл. 63, ал.1 от Закона за здравето и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България извънредно положение и препоръки на Националния оперативен щаб, създаден със заповед № Р-37/26.02.2020 г. на министър-председателя на Република България

Н А Р Е Ж Д А М

1. Считано от 21.04.2020 г. частично отменям т. 7 от Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г.

2. Остава в сила ограничението за преустановяване на дейността по присаждане на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

3. Възстановяват се плановите детски консултации и основните задължителни имунизации съгласно чл. 19 от Наредба № 15 за имунизациите в Република България при следните условия:

3.1Определям дните вторник и четвъртък за дни за провеждане на планови детски консултации и основни задължителни имунизации без обслужване от общопрактикуващите лекари на други пациенти от пациентските им листа

3.2. При необходимост, пациенти от пациентските листи се консултират по телефона и насочват към друго лечебно заведение по заместване или към център за спешна помощ.

3.3. Провеждането на детска консултация и/или задължителни имунизации се извършва след предварително записан час с цел предотвратяване струпването на пациенти пред лекарските кабинети. Не се допуска струпването на повече от двама родителя/настойника и техните деца като се спазва физическа дистанция от 1,5 метра и носенето на лицеви маски.

3.4. Препоръчително е дейностите по т. 3.3. да се извършват в кабинетите на общопрактикуващите лекари без използването на общи помещения с други лекари, като манипулационни, детски консултации и др.

3.5. Извършването на прегледи и манипулации в общи помещения се допуска само при предварително създаден график за ползване, с цел недопускане смесване на потоците от родители/настойници и деца, обслужвани от различни лекари и при задължително почистване и дезинфекциране на използвани мебели и оборудване, като кушетки, медицински метър, теглилки и др. след всеки пациент.

4. Възстановява се дейността на женските консултации като посещение при акушер-гинеколог се извършва след предварително записан час с цел предотвратяване струпването на пациенти пред лекарските кабинети. Не се допуска струпването на повече от двама пациента пред лекарски кабинет като се спазва физическа дистанция от 1,5 метра и носенето на лицеви маски.

5. Възстановява се поетапно приема и провеждането на планова лечебна и оперативна дейност, като първоначално се приемат най-належащите случаи, при спазване на следните условия:

5.1 При съмнения или минимални симптоми за заболяване новоприетите в лечебните заведение лица да се подлагат на изследване за COVID 19 не по-късно от 24 часа от приемането.

5.2. Необходимите медицински прегледи и консултации в диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове се извършват след предварително записан час с цел предотвратяване струпването на пациенти пред лекарските кабинети. Не се допуска струпването на повече от двама пациента пред лекарски кабинет като се спазва физическа дистанция от 1,5 метра и носенето на лицеви маски.

5.3. Засилване на триажа при планов прием на пациенти с насоченост към COVID-19 с цел недопускане разпространението на вътреболнични инфекции/инфекции, свързани с медицинското обслужване в лечебното заведение.

5.4. Стриктно спазване на мерките за превенция и контрол на инфекциите в лечебното заведение във връзка с COVID-19 и в съответствие с Наредба № 3 от 8.05.2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции по отношение използването на стандартни и допълнителни предпазни средства (хигиена на ръцете, използване на лични предпазни средства, почистване, дезинфекция и стерилизация на оборудване, бельо и околна среда, управление на болничните отпадъци и безопасна употреба на остри предмети) и осигуряване на разстояние между пациенти в една стая от минимум 1,5 метра.

6. При откриване на лице със съмнение за COVID-19 при провеждане на детски и женски консултации, основни задължителни имунизации, прием и планова оперативна дейност, лечебните заведения по т. 2, 3 и 4 незабавно предприемат необходимите действия по изолация и транспорт на заболелия до лечебно заведение по Заповед № РД-01-159/27.03.2020 г. и информират Регионалната здравна инспекция на територията на областта.

7. Заповедта е в сила до изричната й отмяна.

Контролът по изпълнението на заповедта възлагам на директорите на регионалните здравни инспекции.

Заповедта да се съобщи на директорите на регионалните здравни инспекции и на съответните лечебните заведения за сведение и изпълнение.

 

КИРИЛ АНАНИЕВ

Министър на здравеопазването

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK