От утре мюсюлманите от Гоцеделчевско празнуват Курбан Байрам

снимка: infomreja.bg, архив

От утре в Гоцеделчевско и цялата страна започват 4-дневните тържества за празника Курбан Байрам. От работа и училище са освободени работещите и учещите мюсюлмани, а в първите дни от празника няма да работят и администрациите в двете общини с преобладаващо мюсюлманско население - Гърмен и Сатовча.

Според традициите тези празници са посветени преди всичко на прошката и благотворителността. В дните на Курбан Байрам по-младите искат прошка от по-възрастните, а по-богатите даряват предимно храна на по-бедните, за да не останат на празни трапези по време на свещения празник.

През четирите дни всеки мюсюлмански дом е отворен за роднини и приятели, за да празнуват заедно на пълни трапези с пречистени от потърсената и дадената прошка.

За Курбан Байрам тази година от мюфтийството в Гоце Делчев, начело с районния мюфтия Айдън Мохамед, дарява 25 курбана, всеки по 250 лева, на бежанците от Сирия. Месото от закланите според мюсюлманския ритуал животни още днес ще бъде доставено в лагерите на бежанците.

Парите за жертвените животни са събрани от правоверните от целия регион, а таксата от 250 лева за всяко животно е била определена от Главно мюфтийство. Районният мюфтия Айдън Мохамед уточни, че първият транш от даренията вече е доставен в лагерите от градовете Гоце Делчев и Якоруда, както и от селата Сатовча, Рибново, Осиково, Дебрен, Лъжница и други населени места в Неврокопско, които представляват 3,5 тона храна и облекла.

Районно мюфтийство в Гоце Делчев продължава дарителската кампания както по време на празника Курбан Байрам, така и след него. Тъй като регионът е селскостопански, акцентът в кампанията е са се събират предимно хранителни продукти, за да няма гладни сирийските бежанци през зимата.

 

КОМЕНТАРИ

momicheto23:22 - 18.10.2013
Zashto ima tolkova neorientirani hora? za6to sa tolkova vmaniq4eni da tursqt temi za spor? Praznik kato praznik, Zlatina* - po4ivai i ti na musiulmanskite praznici, v doma na edin musilmanin vinagi 6te se nameri mqsto da posre6tne o6te edin chovek , kakto podobava :)
zlatin11:27 - 16.10.2013
Za mainatati chu li
Златина10:01 - 15.10.2013
Аз да попитам тогава защо почиват и на християнските празници? Иначе честит празник (каквото и да празнувате). събрани от правоверните от целия регион - хахаха супер простотия!
Musulmanka08:47 - 15.10.2013
4ESTIT KURBAN BAIRAM NA VSI4KI MUSULMANI

FACEBOOK