От „Социално подпомагане“ – Гоце Делчев, препоръчват електронно подаване на документи

Снимка: Infomreja.bg

Отпуска се нова еднократна помощ на семейства с деца

Приемната на Дирекция „Социално подпомагане“ в Гоце Делчев работи и в условията на извънредно положение, но заради противоепидемичните мерки е желателно гражданите да подават документите си онлайн. (Електронният адрес на Дирекцията е на сайта на  Агенцията за социално подпомагане.)

Граждани, които отговарят на определени условия, могат да ползват нова еднократна помощ по чл. 16. Тя се отнася за семейства с деца, ако към момента на заявяване на помощта двамата или единият родител (или родител, отглеждащ сам дете) нямат право на платен отпуск или вече са го ползвали и към момента са в неплатен отпуск от минимум 20 работни дни поради невъзможност за осигуряване от работодателя на дистанционна работа. 

Друго условие, на което родителите трябва да отговарят, е двамата да са осигурени за предходните 6 месеца. Ако единият родител е в неплатен отпуск, другият не трябва да получава обезщетения от НОИ за майчинство, безработица и т. н.

Изисква се доходът на семейството за месеца, предхождащ месеца на неплатения отпуск, да е до 610 лева на член от семейството. 

Децата също трябва да отговарят на определено условие – да са посещавали редовно учебните занятия преди 13-и март.

Фирмата, в която работи кандидатът за помощта, не трябва да е ползвала мярката 60/40.

Повече подробности могат да се прочетат на сайта на АСП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK