От септември изплащат парите на тютюнопроизводителите

снимки: infomreja.bg

 От началото на септември започва изплащането на парите на тютюнопроизводителите от втория транш  по схемата на националните доплащания, съобщи за ИНФОМРЕЖА народният представител от ГЕРБ Георги Андонов. Одобрената субсидия е 35,5 млн. лв.

Депутатът заяви, че в момента се извършва транзакция на средствата от Министерството на финансите към Държавен фонд „Земеделие“, след което още на 1 септември парите ще бъдат прехвърлени на смеките, по които тютюнопроизводителите получиха парите си от първия транш.

Преди дни по време на заседание на Министерски съвет се взе решение парите през бюджетната 2012 г. за земеделския сектор да бъдат увеличени драстично, напомни Андонов. По негови изчисления средствата ще бъдат с 50 млн. лв. повече. 

Така вместо обещаните от правителството 73 млн. лв., догодина тютюнопроизводителите ще получат 120 млн. лв. субсидия. Наредбата, съгласно която фермерите можеха да получават тези средства само ако са изчистили задълженията си към държавата, вече не е действаща, по настояване на премиера Бойко Борисов и депутатите от ГЕРБ.

Тютюнопроизводителите, които не са си получили парите от първия транш през септември ще получат пълната субсидия и за двата транша, каза още Георги Андонов.

6 700 е броят на производителите на тютюн в общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово, които подлежат на държавно подпомагане през тази година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK