ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР": Ще станат ли „вечни“ днешните кметове?

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

Най-новият писък в електронните услуги предизвика шок сред запознатите. Сбъдват се най-мрачните предсказания на Джордж Оруел в „1984“, казват любителите на конспирацията. Това е техника от бъдещето, твърдят бардовете на техническия прогрес.

И едните, и другите говорят за „Социално изслушване“. Това е първият базиран в информационния Облак инструмент, който чете Интернет така, както ние четем вестници. Той извлича, обобщава и анализира данните от над 1,6 милиарда онлайн източници – сайтове, форуми, чатове. Със същата лекота, с която могат да си наемат такси, президенти, кметове и PR специалисти получават мигновена и обективна информация за това как обществото е реагирало на техните последни действия и изказвания. А кой печели от това? 

Моделът на социалното изслушване работи като непосредствен оценител и коректив на действията на държавното и местното управление  и на бизнеса. Подсказва на управляващите и опозицията, че са допуснали грешка и им дава възможност да я отстранят незабавно. Или че са свършили нещо както трябва и могат да подсилят доброто впечатление с по-нататъшни действия в същата посока. Като се съобразява със социалното изслушване, един добър управник може да заздрави позициите си и на практика да си осигури преизбирането за следващия мандат. 

От гледна точка на редовия гражданин пък „Социално изслушване“ е безплатен инструмент, който му дава възможност да държи изкъсо управляващите и опозицията не само непосредствено преди избори. Той влияе върху техните действия дори само с активната си позиция в Мрежата.

Оказва се, че опасенията на черногледците не са оправдани. Накратко казано, идеята на Големия брат (по Оруел) е да подслушва отделния човек, а идеята на социалното изслушване – така, както подсказва самото име – е да изслушва обществото. Което, в крайна сметка, е един от начините да влезем в двадесет и първи век и епохата на зрялата демокрация.

Коста Иванов

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK