От Разлог до Милано по пътя на изкуството. Здравка Лисийска за българо-италианското приятелство

Снимка: Infomreja.bg

В навечерието на християнския празник Свети Лука, който е покровител на художниците, в Първи корпус на ЮЗУ се състоя една необикновена изложба.

Тя бе разделена от границата между България и Италия, между българския и италиански, но обединена от нещо по-силно – приятелството.

Като част от Студентския фестивал на изкуствата почетен гост бе Матеа Мичело, която за втори път идва в България по покана на ЮЗУ и нейната близка приятелка и преподавателка в университета Здравка Лисийска.

Изложбата е съставена от италиански и български творби на студенти – икони, абстракции, натуралистични картини и графики. Във събитието са представени картини на студенти от благоевградския университет, Националната художествена академия и др.

Цялата тази красота започна с пристигането на Матеа Мичело през август, когато в РИМ-Благоевград, се състоя грандиозна изложба с още по-грандиозното представяне на италианката.

Обединителен център е Лисийска. Тя е родена в китния Разлог през 1948 г.

Завършила е софийския Техникум по керамика и стъкло, а след това и Националната художествена академия. Нейната специалност е „Дизайн“.

От Разлог през София пътят я води в Благевград, където се омъжва. Има една прекрасна дъщеря и две прелестни внучета.

От 1980 работи в ЮЗУ – преподава по моден дизайн, цветознание, теория на композицията и дизайн.

Тя е създател на множество творби, намерили мястото си на изложби, на кориците на книги. Изкуството, което създава, е познато в Скопие, Милано, Лондон, а в бъдеще и в Москва.

Здравка Лисийска разказва за българо-италианската дружба и преживяванията си в Италия, които доказаха силата на приятелството и изкуството:

„Историята е много човешка и много проста. Едно приятелство във Фейсбук с Алберто Берета Пече, който дълго време ми беше приятел в мрежата, но след като видях какво публикува – негови картини, аз му изпратих едно съобщение. Така на основата на изкуството ние станахме много близки приятели. След опредено време той ме покани. Оказа се, че той е международен коратор на едно изложение в Милано. Попита ме дали имам интерес и ме покани да присъствам и да участвам, ако желая. Написа ми три рецензии, които бяха одобрени. Аз изпратих две работи, но при условие, че няма да пътувам за Милано, защото имам ангажименти. Оказа се обаче, че след 6-месечното международно бианале, в което непрекъснато имаше различни изложби на различни автори, на края на събитието– през май, имаше обща изложба. За щастие, тя се състоя на 24. май-нашият културен празник. Имаше общо над 150 художници от цял свят. Там участваха и моите работи. Алберто настоя да отида на моето представяне, тъй като се оказа, че аз съм единственият български представител. Нашият посланик в Италия също е изявил желание да отида на откриването. Щеше да бъде много некоректно, ако не присъствам. Аз се реших! На самото откриване ми обърнаха огромно внимание. Бях очарована и трогната. По този повод се запознах и с Матеа. Тя е проф. д-р на модерното изкуство, тя е критик, мисля, че преподава и в Болонския университет. Търсена е да анализира изложби. Има участия в телевизия и радио. На тази изложба се сприятелих с толкова много колеги, приятели, сред които и Матеа. С тези хора толкова много се харесахме, че след като се завърнах имах около 40 нови приятели, и то от краткото ми пребиваване в Милано. Те ме попитаха дали има възможност да гостуват в България, защото искат да развият своите културни хоризонти и международна дейност. Казах им „Разбира се! Аз ще съдействам!“ И така организирахме това лято голямата изложба в музея, която имаше голям медиен отзвук. Гостуваха около 10 художника, на които им хареса много. Междувременно с Матеа постоянно поддържаме връзка. Ние непрекъснато си пишем, разменяме информация, дори  и за житейски проблеми, не само за изкуството. С Алебрто също. Него може би трябва да наречем „основният виновник“ за нашето приятелство.“

А това приятелство има своето продължение, вървящо по пътя на изкуството. Разказът на Здравка продължава:

„На база на това приятелство имаме планове да създадем един българо-италиански проект. Независимо, че съм единствен представител за България. Ако успеем да организираме, то ще е изложба в Русия. Това ни е като мечта. Българо-италианска изложба в Русия! Ние всички сме почитатели на руската музика, изкуство, език. Изведнъж също така всички мой италиански приятели, с които си пиша, станаха поклонници на българското изкуство, въобще – на музиката, на литературата. Алберто ми праща българска музика. Той е фен на българския фолклор и на българската музика. Даже съм се смяла, защото ми изпрати „Брала мома капини“ или „На Драгиева чешма“, а той не знае текста, но му харесва мелодията.“

А как се разбирате след с Вашите приятели, на какъв език?

„Комуникацията между нас става като аз пиша на български, а той си превежда с Гугъл и обратното. Да живее Гугъл! Някога  стават грешки, но се разбираме.“

Краят на разговора ни с обаятелната Здравка завършва с пояснения относно настоящата изложба.

„Това гостуване на италианските колеги, макар и по-малко и с по-камерни работи от предния път, сега са около 30, е по случай Студенския фестивал на изкуствата. Те са наши гости. Матеа даже иска да награди две нейни награди – не парични, да направи критика на две произведения. Тъй като изложбата е от конкурсен тип наградата-оценка ще бъде направена от Мичело. След което тя иска да ги представи и в Милано. Най-вероятно ще бъдат представени и пред италианската телевизия.“

За своите студенти преподавателката споделя, че са много щастливи от българо-италианската ни дружба, знаят за приятелствата с Матеа и Алберто. Лисийска често им показва негови творби.

„Важното е, че това приятелство носи такива емоции!“

Следващата самостоятелна изложба на Здравка Лисийска ще е в родния ѝ Разлог по покана на кмета на града. Изложбата от над 100 картини е „завръщането у дома“ на един творец – на една душа!

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK