От полицията съветват: Бъдете предпазливи по отношение на търговци, посещаващи ви под предлог, че изкупуват животни

Снимка: Infomreja.bg

С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета.

От полицията, препоръчват на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни.

В редица случаи крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират.

За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи от полицията съветват:
•  Укрепете и осветете стопанските си постройки

•  Запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи).

•  Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата -  да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните  - са най-честите  способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.

•  Не дръжте големи суми пари в дома си.

•  При осъществяване на сделката с животни придружете купувача до ветеринарната служба в селото, където има такива, за издаване на ветеринарно-медицинско свидетелство. Наблюденията на полицаите показват, че спазването на тази процедура е един от най-сигурните начини за предотвратяване на кражби в района, тъй като купувачът излиза от анонимност.

•  Ако сте жертва или свидетел на престъпление или дори само имате съмнение за подготвяно престъпление  -  обадете се незабавно на тел.112, който се избира безплатно от всички оператори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK