Евролидерите единодушно приеха обща стратегия за Брекзит

Източник: EPA/БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз единодушно приеха стратегия за Брекзит. Това стана на специална Среща на върха в Брюксел, показваща единомислие преди двугодишните трудни преговори с Великобритания, съобщава Агенция "Франс прес".

27-те лидери бързо се споразумяха за насоките на преговаряне, като те се срещнаха без Великобритания за пръв път, откакто премиерът Тереза Мей задейства процеса за "развод" преди месец.

Лидерите заявиха, че преговорите за бъдещо търговско споразумение с Великобритания могат да започнат едва, след като Лондон се съгласи на условията за "развод" по отношение на правата на гражданите. Подчертава се, че не бива да се допуска твърда граница между членката на ЕС Ирландия и провинцията на Великобритания Северна Ирландия.

"Насоките бяха приети единодушно. Твърдият и справедлив мандат за ЕС с 27-те страни за преговорите за Брекзит е готов", написа в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск, малко след като срещата започна.

Лидерите приеха насоките, без промени, в рамките на една минута, обясни източник от ЕС.

ДПА уточнява, че насоките изискват поетапен подход, в който да се постигне достатъчен напредък по важни теми като правата на гражданите и финансовия проблем. След това ще започнат преговорите по евентуално търговско споразумение.

Насоките изваждат като приоритет въпроси, свързани с правата на гражданите и постигане на финансово споразумение с Великобритания. Те подчертават също, че трябва да се избягва твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Междувременно стана ясно, че лидерите от ПЕС са постигнали обща позиция по време на преговорите като приоритет да бъде изведена защитата на правата на гражданите на ЕС и Великобритания. Те се срещнаха, за да съгласуват обща позиция относно преговорните насоки по Брекзит.

По време на преговорите за Брекзит нашият основен дълг е да останем обединени и да работим за постигане на споразумение за защита на интересите на европейците, в това число и на българските граждани, които в момента работят и учат във Великобритания. Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, съобщават от кабинета му.

Социалистите са категорични, че на първо място следва да се защитят правата на 3-те милиона граждани на ЕС, които в момента живеят във Великобритания, както и на повечето от милион британци, установили се в държави от ЕС.

Лидерите от ПЕС ще настояват за подход на две фази. На първия етап искат да се постигне договорка за правата на гражданите и финансовите ангажименти на двете страни, а едва след това да се пристъпи към уреждане на бъдещите взаимоотношения с Великобритания. Те трябва бъдат основани не само на търговско сътрудничество, но също така насочени към ключови области като външната политика и борбата срещу тероризма.

Сергей Станишев е категоричен, че най-важното е прогрес по приоритетните области - защита на правата на гражданите и постигане на съгласие относно правните и финансови ангажименти, за да са сигурни, че Великобритания ще продължи да изпълнява своите задължения. Според него несигурността по тези въпроси вече влияе негативно върху икономиките на ЕС и Обединеното кралство.

Станишев допълни, че изразяват подкрепа да се продължат разговорите относно бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, едва след като тези неотложни въпроси бъдат разрешени. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK