От ИТН искат шанс за подкрепа, а ДБ решава другата седмица дали да я даде

Снимка: БГНЕС

Станислав Балабанов за предложения кабинет: Дайте шанс на тези хора

"Най-важното е тези хора да свършат работа. Дайте шанс на тези хора, защото избирателят ни поставя в интересна ситуация, изправени сме пред сериозни проблеми. Фрагментиран беше този парламент, но преценихме кое е важното, защото избирателят ни определи да бъдем първа политическа сила.".

Това заяви пред БНТ депутатът от партия "Има такъв народ" Станислав Балабанов по повод предложените вчера имена за съставяне на правителство.

"Имаше спекулации около името на Пламен Николов, дадохме възможност (да се изявят) на хора, които имат качествата да променят. С много от предложените министри пътят ни е от години", поясни Балабанов.

Той увери, че от партията ще търсят най-балансирания вариант да се справят, ако има и четвърта вълна на коронакризата, но не отговори как ще се справят. "Нека да видим", каза Балабанов.

За името на предложения за вътрешен министър Петър Илиев, който преди това неофициално бе номиниран за премиер, а в предишното предложение на кабинет - за правосъден министър, Балабанов поиска да знае кой твърди, че предложеният за шеф на МВР е плагиатствал своя научен труд. "Въпрос на спекулации - говори се, възможно е", каза Балабанов. Има и съд за тази работа, той (Илиев) е достатъчно образован. Той беше част от най-голямата ни битка за референдума през 2016 г., обясни Балабанов.

Той не отговори защо се променили ресора на Петър Илиев, който в предишния кабинет бе предложен за правосъден министър, но каза, че чуват какво им казват хората. МВР също е сериозен орган и трябва да бъде воден от добър професионалист, мотивира се той. Веднага обясни, че след срещата при президента са чували викове оставка (от протестиращи пред сградата на държавния глава). Ние не сме започнали, за да чуваме "Оставка", каза Балабанов.

За преговорите с останалите партии Балабанов каза, че програмите им с "Демократична България" се припокриват, но "там малко са различни за бъдещето на България". Всичко се променило с прочетената декларация от ДБ и ИСБНИ в парламента.

За Гроздан Караджов, който бе депутат от Реформаторския блок в 43-ия парламент и е предложен за министър в кабинета на ИТН, от "Демократична България" им благодарили, че ги представят по този начин. Повечето неща се припокриват с ДБ. "Тук търсим професионалисти , които ще изпълнят приоритетите ни. Ние сме открити", твърди Балабанов.

С коалицията ИСБНИ гледаме в една посока, каза депутатът от ИТН.

И с БСП се припокриват много неща, допълни той.

Относно ДПС Балабанов призова темата да бъде спряна. "Тази дълга ръка я няма и заявявам, че не сме водили разговори. ДПС бяха поканени само в духа на парламентаризма. Отговорът от ДПС бе такъв - няма да ви подкрепим", каза Балабанов.

Припомняме, преди обявяването на проектокабинета минаха поред трите срещи с парламентарните групи, на които ИТН по-скоро предлага отколкото иска подкрепа: "Изправи се.БГ! Мутри вън", "Демократична България" и БСП.

"Когато дойде времето за законодателната част в парламента искам да видя личностите, които ще застанат срещу общите приоритети. Имаше хора, които бяха свикнали с тези пазарлъци. Видяхме през декларация опит да бъдат вкарани конкретни имена", обясни Балабанов.

Той обясни, че приоритет сега е Планът за възстановяване и развитие, защото ако той не бъде изпълнен, ще загубим пари.

"България бе превърната в мръсна дума. Ние сложихме приоритети", каза Балабанов, но не отговори на въпроса защо не предложиха нов коалиционен модел

"Споразумение с подписи няма да има", каза той. Моралът, достойнството и думата тежат повече от един подпис", заяви Балабанов в отговор на желанието на някои от партиите да имат писмено споразумение за подкрепата, която ще дадат.

Балабанов изтъкна, че той бил по време на протестите срещу кабинета "Борисов-3" през 2020 г., а водещата му напомни, че е присъствал като репортер там.

За отсъствието на лидера на партията Слави Трифонов от публичното пространство на живо и неговото присъствие само в социалните мрежи, Балабанов го сравни с Барак Обама, който бил станал президент на САЩ през Фейсбук.

"През Фейсбук няма въпроси, г-н Балабанов, там има само коментари", завърши разговора водещата Христина Христова.

В началото на другата седмица "Демократична България" ще реши дали ще дадем подкрепа за проектокабинета на "Има такъв народ".

Това заяви в кратко изказване в кулоарите на Народното събрание преди заседанието на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Иванов бе лаконичен за мотивите защо "градската десница" ще се забави с решението си. "Защото така", отсече той.

"Чудесни хора", каза - иронично или не - Иванов, отказвайки да коментира повече имената в кабинета на ИТН Христо Иванов./ news.bg

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK