От февруари възстановяват парите на общините в КТБ, Белица чака 10 милиона

Кметът на Белица Ибрахим Палев, снимка: infomreja.bg, архив

С държавни ценни книжа от началото на февруари догодина ще започне възстановяването на блокираните финансови вложения в КТБ на българските общини, е последната информация, която всяка една община с пари във фалиралата банка е получила в края на миналата седмица.

Депозитите на общините, които предимно са за разплащане с фирми за изпълнението на различни проекти, не влизат в така наречените гарантирани от държавата депозити.

Това обаче не означава, че разплащането с държавни ценни книжа не е гарантирано.

Общинските финансисти са категорични, че парите на общините в КТБ са защитени от държавата и сумите ще им бъдат възстановени в определения срок.

Така до началото на февруари най-инфарктно сред общините в Благоевградска област остава финансовото състояние на Белица, на която КТБ държи блокирани от месеци 10 612 499 лв.

Банката бе затворена в края на юни. И в момента малката планинска община продължава да е изправена пред фалит заради блокираните си в КТБ средства.

Трудно се осигуряват пари за покриване на елементарни разходи като електроенергия, телефони и други консумативи, а за да работи общината, трупаме кредити, коментираха от администрацията.

Заради казуса "КТБ" бе стопиран един от най-мащабните проекти в общината - ремонтът на пътя към Парка за танцуващи мечки, който от години е в окаяно състояние. Блокирано бе и изпълнението на проекта за подмяна на подземната инфраструктура в няколко населени места в общината.

Община Белица е на едно от челните места в списъка с големите вложители в скандалната банка на Цветан Василев.

Немалка сума в Корпоративна търговска банка има и Югозападният университет "Неофит Рилски" - 9 590 679 лв.

По средата на дългия списък с над 510 вложители и кредитори фигурира и община Гоце Делчев, която има 1 473 224 лв. в банката.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK