От Дупница до Благоевград по магистрала след 8 месеца

снимки: Правителствена пресслужба

„Предстои още много работа. Има проспано време от година и половина, а работата допълнително се усложнява и поради свлачищата в региона и дигите, отнесени от водите на река Струма. Всичко това означава препроектиране, отчуждаване, плащане, за да може в най-съкратени срокове да се достигне темпото и тези огромни участъци да се съединят".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при инспекцията на лот 2 на АМ „Струма“. Участъкът е от Дупница до Благоевград и е с обща дължина 37,48 км. Началото на строителството е дадено на 27 май 2013 г., а стойността на лот 2 е близо 362 млн. лв. Към края на януари физическото изпълнение на проекта е 47 на сто.

Премиерът отчете като положителен знак това, че европейските фондове вече са пуснати и се усвояват ефективно.

„Хората тук работят и събота, и неделя, а това са заплати, работни места, обороти. За фирмите е важно като свършат един обект, да има следващ, защото това са квалифицирани майстори и виждате какви тунели, какви свлачища се укрепват, в какви сложни  метеорологични и геодезически условия се работи.

Това е огромен потенциал на експертиза на фирмите в България, те вече могат да строят по цял свят-десетки магистрали и жп линии са построени, това им дава възможност да излязат на други пазари. Вече имаме фирми, които строят в Сърбия и Косово“, съобщи Бойко Борисов.

Министър-председателят подчерта, че при строителството на магистралата са спазени и всички екоизисквания. „Милиони сме дали и се надявам еколозите да знаят какви усилия полагаме. Направили сме мост, за да може ливадният дърдавец да си лети спокойно“, каза още той по отношение на мерките, които се взимат за защитените видове птици в региона.

На трасето на лон 2 има и 12 археологически обекта. В местността „Деве Барган“ край село Мурсалево археолозите откриват неолитно селище, което е уникално за Европа. Находката е от ранния неолит и е на 8000 г.

„Готви се проект за изграждането на подпорна стена, с която да се осигури съхраняването на тази арехологическа находка. Независимо че от десетилетия се знае за това, сега му дойде времето ние да го направим. Със строителите сме разговаряли да се намери вариант тези селища на 8000 години да бъдат запазени и експонирани на място, за да могат да ги видят и хората. В прекрасен синхрон сме с археолозите, вече работят и зимно време, за да върви процесът по-бързо, защото сме обещали да пуснем лот 2 до края на октомври 2015 година“, каза още Бойко Борисов.

 

снимки: Правителствена пресслужба
снимки: Правителствена пресслужба

КОМЕНТАРИ

Гоце Делчев02:09 - 22.02.2015
Браво ,това е ГЕРБ . Само ГЕРБ го може
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK