От днес започва изплащането на премиите на тютюнопроизводителите за 2015 г.

Снимка: Infomreja.bg, архив

От днес започва изплащането на средствата на земеделските производители от преходната национална помощ за тютюн за кампания 2015 година. Финансовият ресурс е близо 94 млн. лева.

За сортовата група “Бърлей” стопаните ще получат по 1 лв/кг, за “Виржиния” по 0,79 лв/кг, а за “Кабакулак” – 1,38 лв/кг. Производителите, предали до 1 тон тютюн от сортовата група “Басми” ще получат по 2,69 лв/кг, от 1 до 2 тона – по 2,61 лв/кг, а тези с до 2 тона продукция – по 1,74 лв/кг.

Средствата ще се изплащат до 3 юни включително, като всички производители на сорта „Басми“ сега ще получат по 1,74 лв. за килограм, а тези с добив до два тона ще очакват допълнителния транш през юли. 

От тази година се очаква да се сложи край и на хаоса с тютюните, отглеждани от производителите без договори. Според новите поправки в Закона, от тази година влизат  в сила санкции за съхранение и отглеждане на тютюни без сключени договори с фирми купувачи. 

В изпратената неотдавна до общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча заповед на земеделския министър Десислава Танева, тютюнопроизводителите бяха уведомени, че до 03.06 2016 година се удължава срокът за сключване на договори с производителите за изкупуване на суров тютюн от реколта 2016, който срок изтича след броени дни. 

Регистрацията на личните данни, информацията за площите и регистрацията на договори за изкупуване на тютюн се извършва едновременно при регистрация на производителя, а не на етапи.

Корекция във вписаните данни може да бъде направена до 5 дни след извършване на регистрацията.Тя е едногодишна и не се прехвърля автоматично за следващата година, напомня на производителите на жълтото злато в област Благоевград ИНФОМРЕЖА. 

За приключването на регистрацията и успешното въвеждане на производителя в регистъра се изискват задължително копие от сключените договори за изкупуване на суров тютюн и документ за правното основание за ползването на земеделските земи с площ над 5 дка. 

Имоти с площ до 5 дка се установяват с всички документи, допустими като доказателство – скици, декларации и др.,които представляват  информация, индивидуализираща земеделските земи, върху която се отглежда тютюн с площ до 5 дка.

Необходими са още копие от протокола за количествата изкупен тютюн за предходната година, като такова не се прилага за лица, които не са произвеждали тютюн през предходната година.

Важното за всички тютюнопроизводители е да знаят, че за един земеделски имот се регистрира един договор, на едно лице, за един купувач. Когато за един имот се представят два и повече договора, то площта по договорите не трябва да надхвърля площта на имота.

Сключването на договор от страна на тютюнопроизводител не поражда допълнителни задължения и санкции към него. Санкция е предвидена и произтича от факта ако се съхранява и отглежда тютюн без договор.

Отглеждането на тютюн в страната без да има сключен договор и без производителят да бъде вписан в регистъра се счита за нарушение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK