От днес се приемат заявления за отпускане на енергийна помощ в Кюстендил

Снимка: Личен архив

От днес в Регионална дирекция „Социално подпомагане”– Кюстендил, започва приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийна помощ за отоплителен сезон 2017/2018.

За определяне правото на подпомагане се извършва социална анкета в дома на лицето/семейството и се прилага индивидуален подход към всеки конкретен случай. Затова е необходимо всяко лице/семейство да подаде молба с необходимите документи.

Директорът на дирекцията в Кюстендил - Светослава Макенджиева, информира, че от този сезон има нови правила.

Една от промените е, че заявлението-декларация вече ще се подава по настоящ, а не по постоянен адрес. 

Семействата, които получават месечни помощи за деца с увреждания, при определяне на границата за достъп няма да отпадат от програмата, тъй като тези помощи няма да се считат за доход.

Целевата помощ за отопление с парно ще се дава в парично измерение в брой на хората, които имат право на нея.

До сега държавата превеждаше сумите директно на топлофикациите. 

Освен това от новия отоплителен сезон всички хора, които имат право на енергийна помощ, ще я получават лично. Тези, които ще използват твърдо гориво, могат да избират на кой да бъдат преведени парите, като това изрично трябва да бъде посочено в заявлението. 

До сега социалните използваха еднакъв коефициент, с който намаляваха пенсиите на подалите документи за енергийна помощ. За новия отоплителен сезон той ще е различен в зависимост от размера и датата, от която са отпуснати пенсиите.

“Редът, по който ще се приемат документите, си остава същият, заявлението-декларация се подава от пълнолетен до Регионалната дирекция „Социално подпомагане“, обясни Светослава Макенджиева.

За справка се показват личните карти или паспорти на всички членове на семейството.

„В случаите, когато има липсващ или нередовен документ, пропуските трябва да се отстранят до две седмици.” добави Макенджиева. 

Заявления ще се приемат до 31 октомври, а отоплителният сезон остава 5 месеца. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK