Над 50 младежи от Западните покрайнини са подали документи в български ВУЗ-ове

Снимка: Infomreja.bg, архив

При нас идват за подготовка на документите за кандидатстване в български ВУЗ-ове предимно младежи от нашия град, но има и кандидати от Враня, Сурдулица, Димитровград и от други населени места в Западните покрайнини,  съобщха Иван Николов  и Рядко Стоянчов от   българския Културно-информационен център в Босилеград. 

За  кандидат-студентската кампания през тази година документи са подали  там над 50 наши сънародници.  В КИЦ-а полагат много усилия да улесняват  българите от Западните покрайнини нашите за решаването на различни административни въпроси, свързани с родината-майка.

Сред най-търсените и популярни услуги са именно подготвянето и придвижването на документите за кандидатстване във ВУЗ, както и с получаването на българско гражданство. Българското Министерство на образованието и науката оказва пълно съдействие на кандидат-студентите от този регион. Тази година то е обявило прием за 2000 кандидат-студенти с български произход, които живеят в други държави, но имат българско или двойно гражданство.

Приети да учат в български ВУЗ, тези младежи получават стипендия, която макар и да не може  да покрие финансовите им нужди, все пак им е в помощ и е добър знак на внимание и грижа от страна на българската държава към тях. Сред най-предпочитаните за кандидатстване специалности и тази година са фармация, медицина и стоматология, както  и компютърните специалности, съобщиха от КИЦ в Босилеград на среща с представители на кюстендилското читалище „Асклепион 1998”.

 

 

Снимка: Виолета Атанасова

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK