В петте болници в Кюстендилско залагат 880 легла

Снимка: Infomreja.bg, архив

В трите  болници за активно лечение - тази в Кюстендил и двете в Дупница, са заложени 524 легла във вече изготвената здравна карта за област Кюстендил.

Тя е изпратена в здравното министерство.

Броят на болничните легла за региона в сравнение с миналите години се запазва, дори има минимален ръст. Това поясни  зам.-областният управител и бивш управител на регионалната здравна каса д-р Матей Попниколов.

На 1000 жители се падат 4 легла в болниците - така е според методиката по изготвянето на здравната карта. За съжаление жителите на областта са намалели  на 123 431, като намаляват с около 2% за година, конкретизира д-р Папниколов.

При такъв спад не може да няма и спад във всеки един от показателите в здравното обслужване, включително и при леглата. Леглата в двете специализирани болници за рехабилитация в Кюстендил и Сапарева баня са 356, като 232 от тях са с възможност за договориране със здавната каса.

Пак според здравната карта 103 легла се предвиждат за пациенти с дългосрочни грижи. Както и 19 от така наречените терапевтични и 5 от хирургичните легла за междуобластно ниво - за ползване за дейности, които не се правят в болниците в областта - неврохирургия, съдова хирургия, онкологични процедури и други.

Според изготвената здравна карта на региона - най-висок е процентът на заболяванията като инсулти, инфаркти и сърдечно-съдовите. На второ място са онкологичните - те са 16,78%, като за последната година в областта се регистрира намаление на раковите заболявания с около 2% ! 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK