Три теста за коронавирусна инфекция ще се правят в страната ни

Снимка: МС

Масово ни тестват през май

Три теста за коронавирусна инфекция ще се правят в страната ни. Единият е със 100% надеждност, другите тепърва ще се използват при установяване на хора, които са преболедували вируса и имат изграден имунитет.

Има 3 основни начина за установяване на болни. Според СЗО единственият достоверен начин е с ПСР тест, който е бавен, изисква апаратура и обучен персонал, но няма друг метод, доказан своята надеждност. В България имаме възможност да установяваме около 1200 случая дневно при пълен капацитет на лабораториите. Това ще струва 930 000 лв. за 300 000 теста месечно.

Следващият метод е на базата на антиген – хроматографски тестове. Този тест става за 10 мин. с портативен апарат. Поради лесното им изпълнение, те ще се популяризират масово, затова могат да се правят по 5 000 до 20 000 дневно, тоест 300 000 теста месечно ще струват 10 млн. лв. месечно. Такива тестове се прилагат на две места – едното е ВМА. Смята се, че методът е около 80% достоверен, защото се взима носогърлен секрет, както при ПСР-тестовете. Има поръчка за 40 машини, с които се тества.

Следващият метод е чрез бързите тестове, които установяват колко хора вече са преболедували. Очаква се да се правят до 40 000 на ден, което ще струва 10 млн. лв. на месец.

Първият вид тест е важен, защото е безспорен резултат, вторият вид е важен, защото открива новозаболели и става бързо, при него може да се тестват заболели, медицински персонал контактни лица от първа линия и за потвърждаване на изчистването от заразата, както и това дали определени хора са годни да работят. Тези тестове ще се правят на рискови групи – тоест хора с рискови професии и неотложност на работата им като медиците, шофьорите и т.н.

Третият тип тестове са важни след втората половина на епидемията, защото ще се покаже колко са придобили имунитет и така ще се оформят групи от здрави лица, които ще могат да работят – така ще даде основата да се освобождават мерките една по една. Това ще струва 20 млн. месечно.

В първия етап се залага на по-скъпите тестове, но не така масови, а във втория етап е обратното. Тестовете могат да преливат един към друг съобразно ситуацията.

А Борисов допълни: Тестовете, които сме поръчали, са общо 1 млн. - ПСР тестове - 600 000, и бързи тестове 400 000 броя. След 4-6-8 седмици трябва да сме подготвени. Ще питам дали можем да прибавим още милион от другите видове тестове. ЕК ги купува, а ние ги плащаме. Имаме финансовите възможности да купим тестовете.  През април – май ще има масово тестуване.  Няма прогноза докога ще е извънредното положение.

Министър Младен Маринов обясни, че от началото на прилагане на мерките МВР контролира кой спазва карантината. Към момента има над 200 досъдебни производства в страната. според Щаба този метод работи за да не се разпространява бързо заразата.

Има 24 000 лица под карантина основно в големите области, уточни Маринов.

КПП-тата затрудняват гражданите, от вчера на тях има и служители на ТОЛ системата. Проблеми има между Перник и София. Прави се всичко възможно, така че чакането да е минимално. Мерките са строги и такива трябва да бъдат, ние сме още в началото. Полицаите са мотивирани да работят, през дежурството получават храна и напитки, имат защитни облекла.

Борисов каза: Разпоредил съм линейките да ползват зеления коридор за камионите, както и всички коли със специален режим.

Министър-председателят прочете основните заключения, направени от вчерашната среща на Европейската комисия, сред които:

Твърдо ще се противодейства на дезинформацията с основана информация за действие.

Показват ни апокалипсиса в държави, в които мечтаехме да идем, сега разбираме колко са навременни мерките, коментира Борисов.

ЕК подкрепя доставката на неотложното медицинско оборудване.

ЕК ще направи преглед на запасите, производството и вноса на медицински консумативи и тестове. Ще се ускорят процедурите.

Неотложно трябва да се увеличи капацитетът за извършване на тестове.

Ще се подкрепи научната общност, за да се постигне максимални капацитет. Със 140 млн. са финансирали 18 проекта за разработка на ваксини.

13-а точна не е добра, каза Борисов. Тя гласи: Подкрепяме действията на Европейската централна банска за условия за финансиране на всички страни от Еврозоната. Оставям на умниците да коментират!

Тези, които са влизали в Еврозоната, са били като в брак – и за добро, и за лошо.

От ЕК са гарантирали, че сънародниците ни от Трети страни ще се завърнат с подкрепата на всички старини членки и мисии.

Относно производството на защитни облекла, Борисов каза:

Ще ни сертифицират още в понеделник за нашите облекла. Решихме да направим междудържавен договор за закупуването на 1 млн. маски и 50 респиратора. Ако нашата индустрия успее да задоволи пазара ни, то ще изнасяме.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK