От Абланица тръгват след Нова година протестите на тютюнопроизводителите

снимка: infomreja.bg, архив

Масово недоволство срещу забавянето на изкупната кампания за тютюневата реколта 2013 г. и против ниските изкупни цени назрява в хаджидимовското село Абланица. Веднага след Нова година протестната вълна се очаква да залее целия Гоцеделчевски регион, след като от вчера в повечето села вече започна организация за протестни действия. 

В момента само една фирма, и то в отделни населени места, изкупува "жълтото злато", като средната изкупна цена, въпреки доброто качество на продукцията, пада с всеки изминал ден.

"Никой не може да ни убеди, че няма картелно споразумение между фирмите най-напред фирмата на Делян Пеевски да изкупи необходимото й количество тютюни и едва тогава другите фирми да започнат изкупуването на договорените тютюни", изказват съмнения тютюнопроизводителите.

Те коментират, че първоначално от "БТ - Плевен” са започнали да купуват тютюни на средна цена около 6.40 лева за килограм, но сега цената е паднала с около 2 лева, което означава средно по 4.20 лева за кирограм.

Тютюнопроизводителите са категорични, че държавата незабавно трябва да се намеси и да се увеличат изкупните цени, които в момента не са съобразени със стандарта на живот и инфлацията.

Проблемът е в ниските държавни цени на тютюна, от което се възползват фирмите и не оценяват труда и качеството на продукцията, смятат още земеделците в Неврокопско.

Според тях, ако до 5-6 януари не бъдат завишени цените и фирмите не започнат да изкупуват произведените количества, ще бъдат организирани масови протести.

"Ще обявим и гражданско неподчинение със затваряне на кръстовища, главни пътни артерии и ГКПП - Илинден. Крайно време е нашият труд да бъде оценяван достойно. Как едно четиричленно семейство, ангажирано почти целогодишно с отглеждането на тютюн, ще се изхранва едва година с нищожните 3-4000 лева, като половината от тези пари трябва да отидат за подготовка на площите, за торове и полиетилен за следващата реколта. Миналата година до това време на годината тютюнът беше изкупен, а сега се чака да мухляса по таваните и мазетата, за да падне качеството му и да го купят на безценица", недоволстват още тютюнопроизводителите в Гоцеделчевски регион.

 

КОМЕНТАРИ

d. drqnovo10:16 - 31.12.2013
Помаците вече си имаме партия .айде да видим как без нас дпс ще минат 4 процента.Те винаги се подиграват с нашия труд ама тоя път ще го духат
оня12:50 - 30.12.2013
Де Ра Сето да духат боба, нема да си дам тютюна на Пеевски за 4лв
ххх12:24 - 30.12.2013
Блокирайте пътища,тия скърни от парламента няма да ви чуят,но ще ви чуе цяла Европа.
do myn4o21:07 - 29.12.2013
Напълно си прав така е ДПС наистина ни лъжат от 20 години насам но ще ти кажа една подробност .АКО ги няма тези внушения които ни ги втълпяват по време на всички избори че ако ги няма тях в парламента да ни защитават едва ли не ще има нов възродителен процес дори и по-лошо ето на тази лъжа се хващат хората иначе с тази политиката която водят няма да вкарат и 3 депутати.Ние помаците си имаме вече партия и трябва да влезе в парламента ,даваме 70 процента от гласовете на дпс а какво получаваме нищо.Но сега ще си поискаме нашето като протестираме но трябва да бъдем единни нетрябва да сезъобразяваме с тарикатите от дпс

FACEBOOK