От 22-и май отворят детските градини и ясли

Снимка: Infomreja.bg

Призоваваме все пак родители, ако могат, да оставят децата си вкъщи, каза Вълчев

Детските градини започват отново да приемат деца от 22 май. Общините решават от 21 май до 1 юни кога да отворят детските градини и ясли.

Това обявиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на съвместна пресконференция, посветена на темата за подновяването на работата на детските градини.

До този момент имаше здравни изисквания за предоставяне на медицинска бележка, за да постъпи детето в детска градина, но сега такава няма да не се изисква.

Ще има непрекъснато медицинско наблюдение, в първия ден ще се измерва температурата на всяко дете с живачен термометър. Родителите ще подпишат декларация, с която ще подпишат, че доброволно са допуснали детето им в градина или ясла, както и че са наясно с обстановката градината.

Взети са мерки за дистанция между различните групи и между преподавателите.

Ако деца има здравословни проблеми, няма да бъдат допускани.

Министър Вълчев обяви: Апелираме децата да останат вкъщи, където е най-сигурната среда. Ако родителите имат друга възможност, да не пускат децата, епидемията не е отминала. Според проучване около 30% от родителите биха пуснали децата. Традиционно през лятото има по-ниска посещаемост. Посещението на детската градина няма да е обвързано със социалните помощи и не е задължително.

Няма да се изискват бележки по Наредба номер 3, както и микробиологични изследвания.

Голяма част от детските градини ще отворят следващата седмица.

Групите ще бъдат около 10-15 деца, но в големите градове пълняемостта на групата ще е около 12-18 деца.

Ако се получи многочислена група, директорите на ДГ са уверили, че ще направят подгрупи и ще реорганизират процеса, но се очакват малочислени групи след анкетата, направена на родителите.

По-голяма част от времето се очаква децата да прекарват навън. Вътре в групите не може да има дистанция, между групите ще има, между родителите и възпитателите и самите възпитателите – също. Възпитателите ще бъдат с предпазни средства – маски и ръкавици.

Ще се направи проучване колко от децата ще посетят детските градини, за да се създаде организация.

При установено заразяване при дете, ще се действа по същия начин, както при скарлатина и морбили, тоест ще се поставя групата, която е засегната, или цялата градина, а за 14 дни не се приемат други деца, каза Ангел Кунчев. Притесняваме се повече за това, че децата ще пренесат инфекцията вкъщи, а не че самите деца ще се разболеят, каза Кунчев.

Ще направим целево тестване на персонала, за да проследим обстановката, каза Ананиев.

За Франция се споменава за затворени 70 училища, заради заразени ученици, но не и затворени детски градини, обяви Мутафчийски.

"Ключовото при отхлабването на мерките е всяка от тях да е с премерен риск. Виждате, че това се случва постепенно. За първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени и това е радостна тенденция. Не бива да се забравя, че трябва да се спазват мерките. Нарушаванията на физическата дистанция и събирането на големи групи от хора може да доведе до епидемични взривове", заяви началникът на Оперативния щаб.

10% от персонала на градините са заявили, че биха отказали да се върнат на работа.

Няма проблем да обезпечим с персонал градините, допълни Вълчев. Най-лошата хипотеза е полудневното обучение в някоя детска градина, а ние се радваме на целодневно обучение и подготовка.

Ако в градината по-голям брой деца решат да се върнат, могат да се създадат подгрупи в отделни помещения, ако има такива. Може да се направи реорганизация на стаите в градините.

Досега 95 000 родители са дали отговори в анкета и 20 000 души педагогически персонал дали да се отворят детските градини.

Предвижда се дезинфекция на детските площадки, дворовете и сградата.

Хронично болните деца ще могат да се върнат на ясли и градини, но всеки родител преценява дали да допусне детето си.

Родителите трябва сутринта да мерят температурите на децата си, трябва да има споделена отговорност.

Апелирам – не пускайте децата си, особено когато вкъщи имате възрастни хора или ползвате обществен транспорт, по-скоро използвайте личен транспорт, апелира отново Вълчев.

В градините ще се увелият часовите интервали за водене и взимате на децата на градина, което ще става пред входа на сградата или преддверието, за да няма контакт между родителите и учителите.

Електронно ще се провеждат дейностите по интереси след края на учебната година след първи и трети клас или могат да се правят в двора на училищата, както и отучването при определени ученици.

Тестовете за прием в детските градини няма да има.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK