38 000 проверки извърши КЗП през 2017, съставени са 3000 акта

Снимка: News.bg

Над 38 000 проверки е извършила Комисията за защита на потребителите (КЗП) през миналата година. В резултата на тях са забранени над 200 нелоялни търговски практики и повече от 150 опасни стоки, като за констатираните нарушения са съставени около 3000 акта, съобщи председателят Димитър Маргаритов в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Това са все мерки, които предпазват най-широк кръг потребители от различен тип нарушения и гарантират, че потребителите могат да чувстват една сигурност, а също и че самите те са в състояние да бъдат част от този процес и да съдействат, когато усетят, че към тях се адресира некоректно поведение от страна на търговците”, коментира той.

Председателят на КЗП посочи, че при осъществяването на контролната дейност Комисията не прави разлика по отношение на това дали производителят е български или от чужда страна. „Това би било някакъв дискриминационен белег. Впечатлението ми е, че нашите производители все повече имат съзнанието, че трябва да предлагат на пазара качествени продукти. Особено сега, когато много чувствителна стана темата за т.нар. двойни стандарти при храните, се оказа, че като че ли на нашия пазар некачествените продукти са по-скоро с чуждестранен произход”, каза той.

Маргаритов уточни, че стандартите са доброволни, но когато даден търговец постави върху опаковката на своята стока обозначение, че отговаря на стандарт, е длъжен да го прави. „Нашите впечатления от проверките, които извършваме съвместно с колегите от Агенцията по храните, е че това се спазва. Редки са случаите, в които има нарушения. Например, по отношение на съставки в хранителните продукти – най-често млечните, но не се забелязват драстични отклонения”, посочи той. И допълни, че делът на продуктите, които носят обозначението „стандарт”, не е по-голям от този на останалите, а това е свързано с покупателната способност на населението.

Според председателя на КЗП взискателността и активността на потребителите допринася за това търговците да стават по-коректни. „В последните три години трайно се запазва тенденцията годишно да получаваме над 20 000 жалби от потребители, като през миналата година те са над 23 000.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK