По-тежките мерки няма да помогнат, заяви доц. Андрей Чорбанов в сутрешния блок на БиТиВи .

Много лекари също са на това мнение, заяви той. "Идеята, че едно такова затваряне ще спре контактите между хората, е много наивно. Не смятам, че в този етап, където има доста широко разпространение на коронавирус това ще се случи.

Няма как да се скрием, това не е вирус, който се предава по някакъв екзотичен начин. Няма да има човек, който да не се е срещал с вируса, предупреди доц. Чорбанов.

Той посочи, че най-уплашените хора са тези, които стоят вкъщи. Не съм срещал някого, който да бъде убеден, че по-строгите мерки могат да дадат резултат, подчерта доц. Чорбанов, според когото здравната система трябва да бъде по-добре организирана.

Според него по-голяма част от мерките няма да влязат в сила и няма да дадат резултат. Ваксината срещу коронавируса няма да бъде готова толкова скоро, колкото се говори, каза още той.

Доц. Чорбанов изтъкна, че протестират хората, които са пряко засегнати от коронавируса. Протестът на учените е по-невидим за обществото и нашето правителство не се съобразява със съвета на учените, посочи той.

Припомняме, че вчера бе предложено удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка до края на месец март 2021. Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отчете, че към 23 ноември 14-дневната заболеваемост надхвърля 250 на 100 000 население в 86% от държавните в ЕС. Има четири страни, които са изключение и са под тази цифра. България се нарежда на 11 място в ЕС по заболеваемост. /bTV/