Лекции и срещи с ученици в Международния ден без тютюнопушене - „Пушенето и ти!“

Снимка: PRESS.TV

За  поредна година третия четвъртък  на месец ноември Министерството на здравеопазването отбелязва като ден без тютюнопушене с мото „Пушенето и ти!“. 

В Кюстендил са предвидени лекции и срещи с ученици, които организира Регионална здравна инспекция в града. Освен вредата от тютюнопушенето ще бъде засегната и темата за продуктите за наргиле, несъдържащи тютюн.

По традиция на този ден  се призовава всеки пушач да се опита  да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както  и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

В България, 37,4% от населението  на възраст над 20 години са активни пушачи (по данни от „Национално проучване на факторите на риска за здравето“ на Националния център по обществено здраве и анализи, 2013-2014г), а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

Във връзка с нарастващата обществена тревога относно употребата от малолетни и непълнолетни деца на наргилета и изделия за пушене, различни тютюневите, наличните научни доказателства относно здравните рискове и последици за здравето на пушещите наргиле и предвид обстоятелството, че опазването на общественото здраве, и в частност - детското здраве е един от основните приоритети, залегнали в Националната здравна стратегия 2014-2020г. и в Програмата за управление  на Правителството  в периода 2017-2021г., МЗ като компетентен орган прилага политики в тази област.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK