Сатовчанецът Цанко Арнаудов донесе поредна победа за Португалия, стана № 1 на Европейското във Вааса, Финландия

Цанко Арнаудов, снимки: Личен архив

Трима българи участваха в Европейското отборно първенство по тласкане на гюле във Вааса, Финландия, което се проведе на 24 юни.

Националният рекордьор Георги Иванов зае четвърта позиция с 19.10 и взе 9 точки за България от седмото издавие на първенството. 

Първи в класирането по гюле е Цанко Арнаудов – българин от Сатовча, който представя Португалия. Арнаудов направи национален рекорд на новата си родина с 21.56 – най-силното постижение във втория ден от състезанията и седми резултат в света за сезона.

Той е бронзов медалист от Европейското първенство в Амстердам през 2016-а. 

Както писа ИНФОМРЕЖА, миналия месец на празника на община Сатовча – 6-и май, с решение на Общинския съвет Цанко Арнаудов бе удостоен със званието "Почетен гражданин на община Сатовча. За церемонията от Португалия в родното си село Цанко Арнаудов пристигна с родителите си, а появата му се превърна в истинска атракция.

Вицешампионът на света на диск от Пекин 2015-а – Филип Миланов, е роден в Брюж, Белгия, но родителите му са българи. Миланов помогна на белгийския отбор на гюле с личен рекорд от 18.33 и шесто място в класирането. Филип е фаворит в коронната си дисциплина – мятането на диск. 

Тихомир Иванов пък е българският атлет по висок скок, който донесе първа победа за България на Европейското отборно първенство от Първа лига във финландския град Вааса.

Финалистът от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през миналата година направи най-силното състезание в кариерата си и за първи път премина границата от 2.30 метра в скока на височина. 

Възпитаникът на Георги Гетов си осигури победата още на 2.23 м, но след това качи летвата на 2.26 м, където след един неуспешен опит реши да премине на 2.28 м. Там плевенчанинът се справи от раз и се стигна до 2.30 м.

След два неуспеха Иванов успя да се справи с 2.30 м от третия път и покри норматива за участие на Световното първенство в Лондон през август, който е точно 2.30 м. С този резултат българинът вече дели пето място в планетарната ранглиста за сезона с още няколко състезатели.

 

Филип Миланов
Тихомир Иванов

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK