Шефът на ДФ "Земеделие" спази обещанието си, вече превеждат парите на тютюнопроизводителите

Снимка: Infomreja.bg

Директорът на ДФ "Земеделие" Живко Живков удържа на думата си и изстраданите от тютюнопроизводителите субсидии за 2016 г. вече са преведени по сметките им.

Добрата новина съобщи рано тази сутрин кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюни в България.

Мименов настоя чрез ИНФОМРЕЖА да благодари от негово име и от името на тютюнопроизводителите на директора на ДФ "Земеделие" Живко Живков за спазеното обещание, което той даде пред него на 27-и април, че на 4-и и 5-и май фондът ще преведе забавените субсидии на производителите на жълто злато в страната, което вече е факт.

За съжаление, до благоприятната развръзка се стигна след многобройни срещи с отговорни фактори от всички ресорни ведомства и настояване от страна на Арбен Мименов пред служебния министър Христо Бозуков, който обаче не удържа на думата си и парите на тютюнопроизводителите не бяха преведени в обещаните срокове - от 20-и до 30-и април.

Именно неспазеното обещание от министър Бозуков, който днес предава поста на Румен Порожанов от новия кабинет "Борисов 3", предизвика вълна от недоволства сред производителите, които заплашиха с масови протести, блокиране на пътни артерии и гранични пунктове на 28-и април.

Градусът на напрежението бе свален с обещанието на Живко Живков на проведената на 27-и април среща с председателя на Съюза на производителите на ориенталски тютюни Арбен Мименов, на която директорът на ДФ "Земеделие" обеща категорично, че на 4-и и 5-и май тютюнопроизводителите ще си получат  субсидиите.

Така изстраданите пари стигнаха до тютюнопроизводителите след дълги преговори и чукане на всички възможни врати от кмета на Сатовча, който със спешна депеша поиска съдействие за решаването на поблема дори и от служебния премиер Огнян Герджиков, който месеци преди това бе уведомен, че субсидиите се бавят и че се надига протестна вълна.

Живко Живков при последната среща с Мименов заяви, че закъснението на изплащането на субсидиите се дължи на възникнал технически проблем, който въпреки че все още не е отстранен окончателно, превеждането на парите по сметките ще се извърши на 4-и и 5-и май.

"Надявам се този път думата на директора на ДФ "Земеделие" Живко Живков да е наистина мъжка и той да изпълни обещанието си. Той се ангажира на срещата, която проведохме днес по наболелия проблем, че на тези две дати ще бъдат изплатени субсидиите на 100 %. Заради даваните ни досега многобройни обещания, производителите от бранша заявяват, че запазват стачната си готовност до 4-и май и в случай, че и този път бъдат излъгани, ще последват протести и граждански неподчинения, защото тези хора наистина разчитат на премиите, за да заложат новата си реколта, а вече е месец май", коментира пред ИНФОМРЕЖА Арбен Мименов веднага след проведената почти инфарктна среща на 27-и април между него и директора на ДФ“ Земеделие“ Живко Живков.

Все още се изчаква и плащането на парите на тютюнопроизводителите за изкупения през миналата година тютюн от гръцката фирма "Михайлидис", която продължава да е длъжник на производителите на жълто злато.

В „Булгартабак" е внесен от Арбен Мименов и последният набор от документи на гръцката фирма за изплащането на дължимите суми към производителите. "Надяваме се в скоро време и този проблем да бъде решен", заяви пред ИНФОМРЕЖА кметът на община Сатовча.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Абланица18:12 - 04.05.2017
Защо псуваш бе простак долен ти да не искаш всяка година да получаваш топка бадева пари от ЕС и държавата , ами малко ви се виждат но и много добре знаете че тези пари с всяка годин ще са все по- малко а и скоро няма и да ги получавате . Сял през 2007 година тютюн получава субсидии е нема това са пари за подпомагане и за преориентиране .
yugi14:57 - 04.05.2017
Te mnogoto pari shtoto preveli.da vi eba maikata I buklucite dolni
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK