До дни в България ще завали сняг

Снимка: Infomreja.bg

По-сериозни ще са валежите в Югоизточна България

Във вторник и сряда в страната ще завали сняг. Прогнозата направи климатологът професор Георги Рачев в предаването „Събуди се”. По-сериозни ще са валежите в Югоизточна България.

Прогнозите за февруари са да е по-топъл от обичайното. Дългосрочните прогнози са за до 2 градуса по-топъл месец. Според проф. Рачев ако се сбъднат тези прогнози, ще изпратим една много топла зима.

През уикенда времето ще е ветровито, но топло. В събота в ранния следобед в почти цяла Централна и Източна България термометрите ще показват от 10 до 17 градуса. Отново в източната половина на страната вятърът ще е с по-силни пориви. Облачността ще е с кратки разкъсвания до обяд. Превалявания, макар и слаби, се очакват през втората половина на деня и през нощта главно на Югозапад.

В планините навсякъде ще духа сравнително топъл южен вятър. Неговите пориви ще са особено силни по Старопланинското било. Времето остава меко с температури следобед между 1 и 4 градуса. Валежи се очакват от обяд нататък – първо в планинските масиви на Югозападна България, а по-късно и в Стара планина. Сняг ще падне над 1400-1500 метра.

Освен в Банско, Боровец, Пампорово и Алеко, условия за ски има и по малките ски зони – Беклемето в Стара планина, Осогово край Кюстендил и Добринище в Пирин. Заради ветровитото време са възможни прекъсвания в работата на лифтове и влекове. Следете сайтовете и страниците на зоните в социалните мрежи.

В неделя над Западна и Централна България облачността временно ще се разкъса, на места до слънчево време. На изток до обяд ще е мрачно с възможност за слаби превалявания от дъжд. Привечер и през нощта от запад на изток отново ще се заоблачи. Денят ще е топъл с температури от 10 до 15 градуса на изток, където и вятърът ще е с по-силни пориви.

Следващата седмица започва със захлаждане, което ще е по-чувствително от вторник нататък. Вятърът ще се обърне от запад и ще е студен и във вторник и сряда ще има снеговалежи. Студеният фронт ще премине от запад на изток, като в източните райони валежите в началото ще са от дъжд, но с падането на температурите ще завали сняг. Дневните температури ще паднат до нулата, а в четвъртък вечерта и петък сутринта ще е най-студено със стойности на термометрите в интервала минус 5 – минус 10 градуса. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK