Илияна Йотова се срещна с наши сънародници в Албания

Снимки: ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

„Радвам се, че най-хубавата среща от този толкова важен ден предстои сега и тя е с вас, моите сънародници“. Това заяви късно вчера вицепрезидентът Илияна Йотова в посолството ни в Тирана на среща с представители на българската общност в Република Албания, където е на работно посещение. В срещата участваха представители на местните български дружества, преподаватели, лекари, културни дейци, десетки наши сънародници от всички краища на Албания.

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, изпълнили до краен предел залата в посолството в Тирана,затова че много от тях са пропътували стотици километри, за да присъстват на срещата с нея и представителите на българското посолство. Тя отбеляза, че работата й с българските общности зад граница е приоритетна в дейността й като вицепрезидент.

В словото си пред сънародниците ни Илияна Йотова обобщи и представи резултатите от срещите си по-рано през деня с президента на Албания Илир Мета, с председателя на парламента Грамоз Ручи, както и с министър-председателя Еди Рама. С аплодисменти бяха посрещнати думите на вицепрезидента, че от всички представители на албанските институции е получила уверения, че приетият наскоро Закон за защита на националните малцинства ще се спазва и няма да бъде само формален. „Вашите права ще бъдат гарантирани, защото този закон дава право на самоопределение и на българското национално малцинство“, посочи още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът беше категорична, че следващите шест месеца ще бъдат от изключително значение. „Те ще са важни за нас в България, те ще бъдат особено важни и за вас, членовете на българската общност в Албания, защото за този период ще бъдат изготвени всички наредби и нормативни актове, които ще превърнат този закон в работещ и занапред децата от българското малцинство ще имат възможност за изучаване на майчин език в средното училище“, посочи пред представителите на българската диаспора Илияна Йотова и съобщи, че по време на срещите си е повдигнала и въпроса за създаването на културно-информационни центрове на разменено начало в двете държави.

Вицепрезидентът отбеляза също така, че новоприетият закон дава право на участие на един представител от българското малцинство в създадения Комитет на националните малцинства.

В речта си Илияна Йотова увери нашите сънародници, че българската държава ще направи всичко по силите си, за да защити техните интереси и инициативи. „От вас зависи как ще се развиват всички онези проекти, които начертахме помежду си затова на срещите си казах най-вече, че българското национално малцинство в Албания е един естествен мост за развитие на отношенията между двете държави“, заяви вицепрезидентът и добави, че щом са налице добра воля и съмишленици накрая ще има и добри резултати.

В хода на разговора нашите сънародници споделиха пред вицепрезидента Йотова увереността си, че приетият закон ще им помогне да съхранят своята идентичност, култура и традиции. Представителите на нашата диаспора изразиха желанието си българските институции да съдействат за доокомплектоване на материалната база в училищата със съвременна компютърна техника и учебна литература. „Важно е засилването на връзките в областта на образованието и икономиката,  а при възможност и българската държава да изпрати свещеници, защото в моя край има три църкви, които поддържаме, но няма кой да служи в тях“, сподели Ервис Талюри, заместник-председател на Дружеството за българо-албанско приятелство. Той беше категоричен, че е необходимо провеждането на мащабна информационна кампания сред нашите сънародници от всички краища на Албания по теми, засягащи техните права. „Благодарим на албанската държава за приетия закон, който по думите му „ще подпомогне обучението и развитието на нашата общност“.

„Над три хиляди подписа на желаещи децата им да изучават български език събрахме и нямаше хора, които да са против или да не искат да се включат в събирането им“, заяви от своя страна Фисник Ходжа, председател на сдружението „Наша Гора“.

Преди срещата с нашите сънародници Илияна Йотова разговаря с представители на ръководствата на български дружества от областите Корча, Голо Бърдо и Гора.

По-рано през деня вицепрезидентът проведе среща с албански депутати, допринесли със своята парламентарна дейност за приемането на Закона за защита на националните малцинства, както и с българския почетен консул в Република Албания Селим Ходжай, когото Илияна Йотова удостои с почетен плакет на българския вицепрезидент.

В рамките на посещението вицепрезидентът ще посети гр. Кукъс и селата Оргьост и Шищавец, където ще се срещне с наши сънародници, живеещи в Албания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK