Осъдиха Владимира Янева на 1 година условно

Източник: Vevesti.bg

Бившата шефка на СГС Владимира Янева бе призната за виновна по делото „Червей”, като получи условна присъда от 1 година с три години изпитателен срок, пише Vevesti.bg.

Тя бе обвинена за това, че на 25 март миналата година е удължила с още 120 дни срока за използване на СРС в централния полицейски регистър като по този начин е надвишила допустимия срок от 6 месеца. Съдът реши Янева да заплати съответна част от направените по делото разноски в размер на 89 лв., както и 5 лв. за всеки служебно издаден изпълнителен лист в полза на бюджета на съдебната власт. Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред САС в 15 дневен срок от днес.

СГС призна Владимира Янева за виновна за това, че на 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, е разрешила използване на специални разузнавателни средства в нарушение на Закона за СРС (ЗСРС). Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система „Централен полицейски регистър“, без тази система да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Разрешението е за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането му по отношение на информационна система.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK