Благоевградската общинска съветничка Соня Ставрева бе върната от съда

Снимка: Infomreja.bg

Делото по жалбата на Соня Ставрева приключи в едно заседание

Административен съд – Благоевград отмени решението на ОИК – Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията на общинската съветничка от „Партия на зелените” Соня Ставрева.

Съдия Димитър Думбанов, който разгледа делото, счита, че решението на ОИК е немотивирано, правното основание е объркано, а в случая с общинската съветничка няма конфликт на интереси и несъвместимост.

Делото по жалбата на Соня Ставрева приключи в едно заседание, което се проведе миналия петък, а съдията се произнесе в рекордно кратък срок – след два дни. Преди това обаче отхвърли направеното особено искане за спиране изпълнението на решението на ОИК, което бе направено от общинската съветничка в жалбата й до съда.

Припомняме, че на 12 февруари ОИК – Благоевград реши да прекрати предсрочно пълномощията на общинската съветничка от „Партия на зелените“ с 8 гласа „за“ и 4 „против“ след извършена проверка по сигнал на общинския съветник от ДСБ Калоян Ханджийски за евентуален конфликт на интереси.

Повод за сигнала му, който внесе през декември миналата година, е документ за изплатени 3 фактури, всяка по 160 лв., от община Благоевград за публикуване на поздравителни адреси на дружество „МЕДИЯ ГРУП ПРЕС“ ЕООД, чийто управител е Соня Ставрева. В хода на проверката в ОИК бяха представени документи, включително и от КПКОНПИ, че срещу нея няма образувано дело, тя е подала встъпителна декларация в Комисията за конфликт на интереси към ОбС, след като е избрана за общински съветник.

След като се запозна със събраните документи по преписката срещу нея, Соня Ставрева изпрати писмен отговор, в който посочваше, че не е нарушила закона. Това е така, тъй като разпоредбата на чл. 34, ал. 5, т. 3 от ЗМСМА, която забранява на общински съветник, който притежава или управлява търговски дружества, да има договори с общината, в която е избран, или пък с общински дружества, е в сила от 7 август 2020 г.

Посочените три фактури са изплатени преди тази законова промяна, а именно на 29.11.2019 г., 2.03.2020 г. и 16.04.2020 г., като това са еднократни услуги, а не по договор с общината, какъвто дружеството на Соня Ставрева не е сключвало.

Независимо от посочените възражения на общинската съветничка, мнозинството на ОИК реши, че има нарушение на ЗМСМА, и взе решение да я отстрани от местния парламент.

12 дни след това се стигна до обрат, след като вчера Административен съд отмени решението на ОИК./ вестник "Струма"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK