Росен Желязков: Изграждаме метролиниите до кварталите "Левски" и "Слатина"

Снимка: МТ

В следващия програмен период, с европейско финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, предвиждаме изграждане на две разширения на метрото, които ще свържат централната градска част с кварталите Левски и Слатина. Първият проект предвижда изграждането на 6 нови метростанции от ул. „Шипка“ в близост до Военна академия „Г. С. Раковски“ до бул. „Цариградско шосе“ при УМБАЛ „Света Анна“.

Второто разширение е с 3 нови метростанции и достига до ж.к. Левски. Това заяви министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязков по време на провелата се днес инспекция на третата линия на метрото. Той провери изградените тунел и релсов път между МС „Бул. България“ и МС „Красно село“ заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и изпълнителния директор на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев.

Министър Желязков отбеляза, че през настоящия програмен период на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се инвестират около 2 млрд. евро в транспортна инфраструктура в страната, и добави, че за следващия период е заложен дори леко завишен финансов ресурс, но се очаква до края на 2019 г. да има пълна яснота по въпроса . „Ще следваме аналогична логика при разпределянето на средствата след 2020 г., като за метрото предвиждаме приблизително 500 млн. евро“, заяви министърът.

Той отбеляза още, че от една страна е важно да се даде възможност повече граждани да се движат с подземната железница, а от друга страна да се направят необходимите връзки за интермодалността на транспорта. Като пример министър Желязков посочи връзката на метрото в кв. Горна баня с жп линията София-Перник. „Трябва да има взаимна свързаност и приемственост в използването на различните видове транспорт“, каза в заключение Желязков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK