Единствената българка, призьор в олимпиада за рецитал на руски, е от Банско

Снимка: Община Банско

Деветокласничката от СУ "Неофит Рилски" се класира на трето място

Александра Полежанова от Банско получи Диплом за призьор в Международна онлайн-олимпиада по руски език. Деветокласничката от СУ "Неофит Рилски" се класира на трето място в първа възрастова група на олимпиадата, проведена под егидата на Правителството на Руската Федерация и руското Министерство на Образованието. Състезанието е организирано от най-старото висше учебно заведение в Русия – почти 300-годишния „Санкт-Петербургски държавен университет”.

Заради пандемичните ограничения, се оказва невъзможно дипломите на наградените да бъдат връчени на тържествена церемония. Затова, организаторите на олимпиадата от Санкт-Петербургския университет избират деня на получаването им от призьорите да бъде на 8 февруари – датата, на която преди 297 години император Петър I издава указ за учредяване на Руската академия на науките и първия университет в страната.

Класирането на Александра е впечатляващо, предвид факта, че тя се готви самостоятелно и се съревновава с връстници от целия свят, повечето от които са или с рускоговорящи родители или са от съюзни републики от бившия Съветски съюз, които сега са независими държави.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK