Няма данни за пострадали български граждани при стрелбата във Виена

Снимка: AP/БТА

Бойко Борисов и Екатерина Захариева осъдиха терористичния акт

Към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата пред синагога в центъра на Виена. Посолството ни е във връзка с местните власти.

Полицията съветва гражданите да избягват обществени места и да стоят по домовете си.

При необходимост от съдействие и информация сънародниците ни могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13 и дежурен в извън работно време:  +43 1 505 64 44.

"Изказвам своите най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите при атаката във Виена. Пожелавам и скорошно възстановяване на ранените. Целият австрийски народ и канцлерът Sebastian Kurz имат пълната ни подкрепа. Важно е в такива моменти да бъдем единни и заедно да дадем отпор на насилието и терора!", коментира в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева осъди терористичния акт във Виена и изрази съболезнования и солидарност с народа на Австрия.

„Дълбоко съм шокирана от новината за въоръжени нападения срещу мирни граждани в центъра на Виена. Позволете ми от името Министерство на външните работи на Република България и от свое име да изразя най-искрените си съболезнования към семействата и близките на загиналите, и да пожелая бързо оздравяване на ранените“, казва Екатерина Захариева в съболезнователна телеграма до австрийския министър по европейские и международнте отношения на Александер Шаленберг.

„Българското правителство и общество решително осъждат тези варварски, терористични актове. Не може да съществува никакво оправдание за насилието срещу невинни и невъоръжени хора. Подобни злодеяния предизвикват само гняв и отвращение сред българските граждани“, се посочве още в съболезнователната телеграма от Екатерина Захариева.

Българският министър на външните работи подчертава и готовността на България за засилване на сътрудничеството и съвместните действия за унищожаване на всяка форма на тероризъм.

Междувременно стана ясно, че стрелбата в центъра на Виена е взела втора цивилна жертва. В болница е починала тежко ранена в нападенията жена. Освен нея бе застрелян и минувач, а полицията ликвидира един от нападателите, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Австрийската полиция е успяла да неутрализира един от участниците в нападението във Виена, а втори нападател е избягал от местопрестъплението, съобщи министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер.

Той определи ситуацията във Виена няколко часа след стрелбата като крайно тежка и затова учениците ще бъдат освободени от занятия днес.

Министърът прикани жителите на града да си останат у дома, ако е възможно, а ако не - да избягват центъра на града.

Директорът на службата за обществена сигурност Франц Руф съобщи, че се затягат граничните проверки и че са обособени пропускателни пунктове за проверка на автомобили във Виена.

Нападателите, които всяха терор в центъра на Виена тази нощ, са били професионално подготвени и добре въоръжени, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц в ефира на телевизия ОРФ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK