В Крупник събират дарения за нов параклис

Снимка: Infomreja.bg

В село Крупник започва събирането на средства и сили за нов параклис. На св. Георги ще е наречен параклиса, който ще на оброчното място в местността Дрене край Крупник.

Инициаторите на богоугодното дело искат на мястото, белязано сега с ламаринено параклисче, да вдигнат красив и светъл божи дом.

За желаещите да дарят средства за построяването му ще бъдат поставени кутии в хранителните магазини, кметството на селото, черквата и пощата.

Средствата, които искате да дарите можете да преведете и по банката. Набирателната сметка е на името на Живко Захариев - член на инициативния комитет. Сметка: 02/0000000025169973, IBAN – BG09STSA93000025169973, BIC –STSABGSF, като основание за превода може да бъде изписано: дарение за параклис.

Дано всеки, според възможностите си, подкрепи благотворителната инициатива за да стане възможно изграждането на още един параклис в община Симитли.

От археологически находки е установено, че много вероятно тракийски селища е имало в местността Дрене. На мястото са  разкрити и крепостни съоръжения, които са служили за убежище на околното население при нападение.

Селището в м. Дрене, простиращо се на площ от 100 дка, в средата на I хилядолетие пр. Хр. се е превърнало в икономически център с военно-стратегически център. Доказателство за това са намерените множество фрагменти от битова керамика, някои от които доста изящно и богато украсени. Не е установено със сигурност, но вероятно тук са живели траки от племето Меди.

Те са онова войнствено племе, което възстава срещу Македония при Филип II в 340 г. пр. Хр., като последният изпраща своя син Александър да ги подчини отново. Селището просъществувало и през римската епоха, дори значително се развило. След завладяването на Балканския полуостров от римляните през I в. пр. Хр. тези земи са включени административно в провинция Тракия (45 г. сл. Хр.), стратегия Медика.

Предполага се, че тук по времето на император Гордиан III (238 г.) се е намирал един от двата военни лагера ( другият  Германея – дн. Сапарева баня), между които е бил разположен римският град Скаптопара (дн. Благоевград). Доказателства за правдоподобността на това предположение са намерените римски монети и стрели в крепостта „Градище” край село Крупник.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK