Осветиха нов параклис в чест на свети Илия в Брежани

Снимки: Община Симитли

Четирима отци осветиха новопостроен параклис в чест на свети пророк Илия в симитлийското село Брежани. В местността „Присадна“ на Брежани от 2011-а година миряни не пропускат Илинден.

Над 500 човека дойдоха днес в местността "Присадна" на село Брежани на Илинден. Дълги трапези, разположени в живописното място, бяха опънати и наредени за всички жители и гости, дошли от цялата община.

Над 10 казана курбан бяха приготвени за местни жители и гости. Те бяха осветени и раздадени за здраве. Тази година четирима отци от община Симитли дойдоха на мястото и осветиха параклиса, граден от няколко години от Йордан Серафимов.

Той е и организатор на курбана и преди година съгради параклис, точно до скалата, от която „гледа” свети Илия. Параклисът е изграден лично от него и близки негови хора за две години, а днес новият храм бе осветен. Свещ за здраве дойдоха да запалят стотици сред, които беше и общинският кмет Апостол Апостолов.

Разказите сочат, че на мястото е имало църква, а на скалните масиви наоколо излизат множество икони на светци. Местността Присадна в село Брежани е едно от най-интересните и духовно заредени места в община Симитли.

Върху масивна скала се вижда ликът на свети Илия. В подножието на местността има и малко аязмо със сладка вода, за която хората казват, че е лековита.

Жива музика и много веселба оживиха мястото, а десетките палатки  импровизирани подслони пред параклиса доведоха много хора, които ще останат да пренощуват на мястото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK