Утре храм-паметникът "Св. Александър Невски" чества най-големия си празник

Снимка: enbulgarie.com

На 30 август, когато Българската православна църква ще отбележи Пренасянето на мощите на св. Александър Невски, в Патриаршеската катедрала ще бъде отслужена тържествена архиерейска св. литургия по повод летния празник на храм-паметника от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство на катедралата.

На 30 август 1724 г. руският император Петър Първи тържествено пренася мощите на Св. Александър Невски в новата руска столица Петербург и така се установява вторият празник - 30 август, пренасяне на светите му мощи. В същия ден Руската църква празнува намирането на мощите на светия благоверен княз Даниил Александрович Московски (през 1652 г.), които почиват в Московския Данилов манастир. Паметта на княза се чества на 4 март, в деня на преставянето му (Св. Димитрий Ростовски).

През 1924 г. на 30 август е осветен храм-паметникът "Св. Александър Невски" в София, който след възстановяването на патриаршията ни през 1953 г. е избран и за патриаршеска катедрала.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK