Освещават мемориален знак в памет на Лили Шмидт в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

На Игнажден – 20 декември, сряда, от 11.30 ч. ще бъде осветен мемориалният знак в памет на Лили Шмидт – почетен гражданин на Кюстендил, създателка на социалната трапезария за бедни, която сега е общинска.

Започнала с топъл обяд за 30 души, осигуряван със средства, дарявани от обикновени германски граждани, днес в трапезарията се раздава храна на 250 бедни наши съграждани, като дейността й се финансира от общинския бюджет и по европейски програми.

От основаването на трапезарията до 1.10.2014 г. когато издръжката й се поема изцяло от Общината, за трапезарията Лили Шмидт е осигурила средства за закупуване на оборудването на новото помещение – кухня, климатици, щори и т.н. 

От 1992 до 2015 г. тя е изпратила в Кюстендил  8 тира с лекарства, болнично оборудване, дрехи, храни…След смъртта й с оставени от нея средства бяха закупени климатици за няколко отделения в болницата и бяха занесени на място пакети с основни хранителни продукти на самотни възрастни хора в  отдалечени села в общините Трекляно и Невестино и в Босилеградско. 

Лили Шмидт е и инициатор за изграждането и изографисването на параклиса „Св. Василий“ в Дома за инвалиди.

Мемориалният знак е изработен от скулптора  Мите Чудомиров и е поставен в градинката пред трапезарията.

Инициативата за изработването му е на сдружение женско дружество „Майчина любов“ с финансовата подкрепа на създадената от Лили Шмидт българо-германска фондация „Помощ за България“, а мястото за поставянето му бе определено от Общинския съвет.

За освещаването  на мемориалния знак  са поканени  кметът Петър Паунов, заместник-кметовете на Община Кюстендил, общински съветници,  граждани, получаващи храна в трапезарията, неправителствени организации, социални работници, дарители, инвалиди и други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK