Оставките в ОАРИЛ били заради искани от лекарите повече пари кеш

снимки: infomreja.bg

Размахването на оставки в отделението по реанимация на МБАЛ - Благоевград е заради повече пари кеш, които искат анестезиолозите от ОАРИЛ, научи ИНФОМРЕЖА. Припомняме, че днес седем от лекарите в отделението, начело със завеждащия д-р Любомир Димитров, заплашиха болничното ръководство с оставки. Това наложи спешна среща с болничния директор д-р Красимир Михайлов, който прекъсна отпуската си, за да тушира скандала. На излизане от срещата с д-р Михайлов, започнала в 13 часа, лекарите категорично отрекоха да има оставки. Казаха само, че напрежението в отделението е туширано.

Всъщност става дума за това, че лекарите анестезиолози от ОАРИЛ, който са с най-високите в България заплати - от 1100 до 1500 лв., настояват за още, при това в кеш. Те искат да вземат пари от пациентите, постъпващи за планови операции за преданестезиологична консултация. Но това няма как да стане, тъй като пациентите подлежащи на планово хирургично лечение ползват клинична пътека, а кабинетът, който искат да се разкрие анестезиолозите не е частен.

Така на пациентите няма как да им се искат допълнително пари. Пари от пациентите могат да се получат само в кабинети извън болницата, като частните и ДКЦ-тата. По този начин пари получават уролози, ортопеди, хирурзи, но не и анестезиолози. Именно затова анестезиолозите от отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на МБАЛ-Благоевград са с най-високо заплащане сред колегите си в страната.

Анестезиолог в столична болница получава максимум 650-750 лв., докато благоевградските взимат по 1500 лв. месечно. Така според лекарите д-р Михайлов „бере” плодовете на това, което е надробил, и ако им е обещал нещо на срещата днес - то ще е нерегламентирано.

А днешната стачка е най-голямото сътресение в болницата през последните 4 години, когато по време управлението на д-р Петър Гайдарски последва серия от оставки главно в хирургично отделение. Утре при д-р Михайлов отиват по тяхно искане и хирурзите, от чието отсъствие днес се оплака д-р Томанов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK