Оспорват в съда такса смет в Благоевград

снимка: infomreja.bg

Гражданска организация "Справедливост" ще атакува в съда такса смет в Благоевград. Днес сдружението ще депозира жалба в Административния съд, с която ще се опита да оспори начина, по който се изчислява таксата за битови отпадъци в областния център.

"Ние не протестираме срещу размера на таксата, а срещу методиката, по която се изчислява. Смятаме, че е незаконно сумата да се изчислява според данъчната оценка на имота", обясни адвокат Иван Груйкин, съпредседател на организацията "Справедливост".

Той е на мнение, че таксата смет трябва да се да определя според количеството отпадъци на човек, а не на база данъчна оценка на имота, който ползва. Сдружението вече води съдебни битки в София и Русе, където оспорват като цяло наредбите за определяне и администриране на местните такси и услуги.

Според Груйкин законът за местните данъци и такси определя ясно начина за изчисляване на таксата за битови отпадъци и това става на база количество смет. "Оказва се, че никъде не се прилага тази методика, а това е въпрос на компетентност и управленска воля", обясни Груйкин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK