Осоговски столетник събра на Преображение цялата си челяд

снимки: infomreja.bg

Дай Боже всекиму - добри деца, осем внуци и осем правнуци и цял век жив и здрав, без нито едно посещение на доктор и без нито едно изпито хапче! Това е с днешна дата обобщената биография на бай Васил Михалков, роден в Чукарска махала на кюстендилското село Илия. Допреди няколко години  - докато е била жива другарката му, двамата са живели в родната му махала, в дома на неговото детство и на целия им съвместен живот. Сега, когато е останал без нея, единият от синовете му - Михал, и снахата Венетка са го взели при себе си в селото.

От стаята му се виждат  хълмовете на Осоговската планина, между които е границата и пътят за Царево село при Черната скала. Разни политици идваха и обещаваха там да отворят ГКПП за Македония, после си отиваха, ненаправили нищо, а бай Васил през целия си живот  си е стоял тук, без да обещава никому нищо, създал е, каквото е успял с почтеност, и сега предава щафетата на своите многобройни потомци. Стоте години той чукна на самия Илинден и точно тогава, на празничния курбан, който по традиция се прави в селото, получи поздравителния адрес от президента Георги Първанов, който се полага на всеки столетник.

А челядта му се събра на юбилейния празник на Преображение. Най-малката сред гостите бе правнучката Карина, която е едва на малко повече от годинка. Не съм мислил, ама - е, доживех ги стоте, па вие да ме надминете!-казва бай Васил, бършейки сълзите. За свое здраве и за здравето на всички, които с рабост и с благодарност дойдоха при него в празничния му ден, той изпи чашка високопланинска ракия - както впрочем прави всеки ден. Да си има дни да си я пие още - че синът му я е изпекъл добра, а пък салатката към нея е сто процента екологична - как да не векува човек!
 

КОМЕНТАРИ

Да е жив и здрав!12:14 - 09.08.2011
Такива събития ми дават надеждата, че българските патриархални корени вса още са здрави и силни.
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK