Благоевград е домакин на Националния конкурс „Нова българска музика в 7/8“

Снимка: Община Благоевград

Благоевград ще бъде домакин на Националния конкурс за авторски вокални и инструментални произведения на фолклорна основа „Нова българска музика в 7/8“.

Инициативата се провежда за първа година в областния център и има за цел да стимулира създаването на нови авторски вокални и иструментални произведения, нови произведения за солово пеене и солов инструмент, които да популяризират българското фолклорно наследство.

В конкурса могат да вземат участие творци, професионалисти и любители не само от България, но и от чужбина. Сред целите на инициативата е и да се даде възможност на творци, които не владеят нотопис, да създадат нови фолклорни песни и инструментални творби.

Идеята е да се продължи многовековната традиция на устното народно творчество, съхранило българското национално фолклорно богатсво векове наред.

Конкурсът се провежда в два кръга. Първият кръг включва селекция на представените произведения от професионално жури. Вторият, финален етап, предвижда концерт с допуснатите творби и окончателно класиране.

Концертът ще се проведе на 3 октомври в Благоевград.

Партитури и аудио запис на произведенията трябва да бъдат изпратени на адрес: Благоевград, п.к. 2700, Община Благоевград, пл. „Георги Измирлиев“ 1, за конкурса „Нова българска фолклорна музика -7/8“, Крайният срок за подаване на творбите е 13 септември.  Освен произведенията в плика трябва да има данни на подателя - кандидат: трите имена, пълен и точен адрес, телефонен номер и имейл.

Кандидатите, допунсати за участие във финалния  концерт, ще бъдат уведомени от организаторите своевременно. Предвиден е и награден фонд, в размер на 10 000 лв., осигурен от фондация „Св. Георги Победоносец” – Балтимор, САЩ.

Ще бъдат присъдени награди за инструментално произведение, солово или оркестър, както следва – I място – 2000 лева, II  място 1500 лева, III място 1000 лева. Наградите за вокално произведение, солово или народен хор са идентични. Предвидена е и награда на публиката – 1000 лева.

Конкурсът за авторски вокални и инструментални произведения на фолклорна основа се организира по идеята и със съдействието на Георги Лазаров, който живее от дълги години в град Балтимор, САЩ и професионалната подкрепа на известната българска народна певица Татяна Сърбинска, известна със своята песен „Катерино Моме“.

Подробна информация за конкурса може да бъде открита на http://www.blgmun.com/cat209/Culture_Fund_and_Scholarships/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK