Основателят на Неврокопския ансамбъл Зафир Кънчев е удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Гоце Делчев"

Зафир Кънчев, източник: Община Гоце Делчев

Общинският съвет в Гоце Делчев на проведената си майска сесия преди дни единодушно реши да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Гоце Делчев“ Зафир Кънчев – основател на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, активен общественик, етнограф и изследовател на традициите, обичаите и фолклора на Неврокопския край. 

Зафир Тодоров Кънчев е роден на 19 август 1915 г., в Гоце Делчев, а умира на 8 ноември 1987 г. Той е изключителен изследовател на бита на местните хора - създава огромна колекция от характерни за района тъкани и плетива, а през годините колекционираните от него и съпругата му Вера предмети надхвърлят 300 на брой.

Апостолските години, в които известният на поколения неврокопчанин бай Зафир, броди от село на село, съвсем не се изчерпват само в събиране на експонате, той прави и задълбочено проучване на произхода им. Етнографията на отделните селища в окръга Зафир Кънчев съпоставя с историята им, после отново проучва, регистрира, картотекира празнични и старинни обичаи и ги пресъздава впоследствие с помощта на ансамбъла, рови се из домашните архиви на множество родове и издирва документи от преди стотици години.

Години наред бай Зафир Кънчев обикаля родния си край, за да чуе и запише песните на всяко село. Опитва се да внушава на учителите и обществениците в тези села да ценят и пазят това богатство и да го умножават. Полага усилия да привлече трайно в Гоце Делчев научни работници-етнографи и фолклористи, за да се проучи по-бързо това безценно наследство, да се популяризира и опази за бъдещето. 

Най-свидната рожба на Зафир Кънчев обаче е създаденият през 1946 година ансамбъл за народни песни и танци „Яне Сандански“ към читалището в Гоце Делчев, който по-късно приема името Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци. Зафир Кънчев се хвърля в това начинание сякаш предполага, че това е делото на живота му.

Под негово ръководство, още в първите години на своето съществуване, ансамбълът постига забележителни успехи. Три години след неврокопските самодейци, Филип Кутев основава и първия държавен ансамбъл, а едва след още три и Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ – Благоевград започва да сформира съставите си. За своите усилия Зафир Кънчев получава орден „Кирил и Методий“ – първа степен.

През 2016 година се навършват 70 години от създаването на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци. В тази връзка Общински съвет – Гоце Делчев реши да удостои посмъртно със званието «Почетен гражданин на град Гоце Делчев» Зафир Тодоров Кънчев за неуморната му и безценна изследователска и етнографска дейност, съхранила местния фолклор и традиции, и за създадения от него преди 70 години в Неврокоп първи ансамбъл в България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK