Дами от ДФХФУ „Ильо Войвода“ празнуваха 8 март сред музика и картини на кюстендилски художници

Снимки: Виолета Атанасова

Специален осмомартенски подарък получиха от свои приятели няколко дами от Дома за възрастни хора с физически увреждания „Ильо Войвода“ - Кюстендил. Те бяха гости на Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“, за да видят част от творбите на великия художник, както и изложбата на Росен Арсов.

Известният музикант Васко Винаров направи за тях импровизиран концерт с класически творби и любими популярни песни. Художникът Здравко Анев направи по време на събитието цяла серия рисунки, в  които събра неговата вълнуваща атмосфера.

След артистичната част на празника, мартенският ден продължи с разходка по алеята и обяд в уютно заведение. За осъществяване на инициативата пълно съдействие оказа ръководството на ДВХФУ, което предостави специализиран транспорт от дома до центъра на града и обратно, както и социален работник.

Беше едно незабравимо преживяване, в което всеки получи своя емоционален подарък – и жените в инвалидни колички, и  хората, осъществили тази идея, коментира Виолета Атанасова - инициатор за необикновения 8 март.

Тя благодари на всички, които са проявили съпричастност и са допринесли в  празничния ден да има повече радост, човешко общуване и топлота за техните приятели от социалната институция. Към инициативата се приобщи и известната със своята благотворителна дейност Виолет Вьорлер, която сподели вълнението и удовлетворението си да преживее това събитие заедно със свои стари кюстендилски съмишленици и с новите си приятели от инвалидния дом.

Точно преди две години в ДВХФУ омбудсманът Мая Манолова откри фотоизложбата „Отвъд видимото“, в която модели бяха жените от дома. Изложбата – дело на няколко кюстендилски дами със специално отношение към изкуството, беше инициатива на НЧ „Асклепион 1998“ и фондация „Модус Вивенди  БГ“, и беше показана и в Народното събрание в Международния ден, посветен на проблемите на хората с увреждания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK