И министър Димитров провери отровената Марица при Димитровград

Снимки: МОСВ

Ясно е веществото, но не и деятелят

Установено е веществото, отровило крави край Димитровград, още не е ясен причинителят на замърсяването. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който днес посети мястото на произшествието. „В момента се изяснява какво точно е станало. Ветеринари взимат проби, починалите крави ще бъдат изгорени в екарисаж, за да няма последствия“, каза министър Димитров. 

„Трябва да се проследи пътят на водата от завод „Неохим“ по канала  до заустването в река Марица. Ще се провери и комплексното разрешително на предприятието за заустване на отпадъчни води и дали каналът е обезопасен. В канала по комплексно разрешително не следва да има такива опасни вещества“, категоричен беше министърът. 

Първоначалните проби сочат, че реката по поречието е в нормите и няма концентрация на опасни вещества. Министър Димитров изрази задоволство, че досегашните резултати от пробите от река Марица са в норма, че реката е чиста и няма умряла риба. Според него за това е допринесло и пускането на повече вода от язовирите към реката. „Правят се контролни проби и допълнителни замервания. Ще има санкции и ще бъде завишен контролът. За щастие, не е било злоупотребено с пестициди, което ме притесняваше“, уточни министърът. 

„Прокуратурата ще обяви резултатите. За мен са особено важни усилията, които е положил Областният кризисен щаб. Организираме екипи от няколко области, които да дойдат, за да вземат проби и да обработят резултатите“, каза министър Димитров. Той посочи, че се полагат усилия да бъде възстановено водоподаването към населенитe места в областта, сред които и двата общински центъра Симеоновград и Свиленград. „Това е приоритетът, за изпълнението на който ще бъдат ангажирани и екипи и лаборатории от съседни области.  Не можем да пуснем водата за населението, докато не сме сигурни. Ще се направи пробонабиране и в Свиленград, като последно място на българска територия“, каза министър Димитров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK