Осигуриха дърва за огрев на 23 000 домакинства

снимка: infomreja.bg, архив
Над 23 000 домакинства в населените места в обхвата на Югозападното държавно предприятие – Благоевград вече са се снабдили с дърва за огрев, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство.
 
Към момента държавните горски и ловни стопанства са предоставили чрез директни продажби общо 163 439 куб. метра дърва. От тях 95 300 куб. метра са добити „на корен”, като този най-евтин начин за отопление са избрали повече от 14 000 домакинства. Продажната цена на дървата, добивани от самите лица, варира между 8 и 19 лв. за кубичен метър при широколистните видове и за иглолистните - от 5 до 11 лв.
 
Физическите лица закупуват дърва „на корен” за лична употреба от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният им адрес или по списъци, изготвени от кметовете на общините или на населените места. Цените не включват разходите за транспорт, товарене и разтоварване. Тези дейности се заплащат от купувачите и почти изравняват цената с тази на дървата, закупени от склад. Цените на дървата, предлагани от горските складове в района на дейност на ЮЗДП, са в границите от 30 до 40 лв. за широколистните и средно 21 лв. за иглолистните. 
 
Тази година кампанията по осигуряване на дърва протича спокойно. Във всички горски и ловни стопанства е създадена добра организация. По указания на ръководството на Югозападното държавно предприятие приоритетно се провеждат процедури за задоволяване нуждите на населението с дърва за огрев. При засилено търсене от страна на потребителите териториалните поделения са в готовност да реагират веднага, като предложат допълнителни количества. 
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK