Още седем дни гласуваме за „Дърво с корен 2020"

Снимка: ЕкоОбщност

Всички финалисти в настоящото издание на инициативата са столетници, като сред тях преобладават дъбовете

Само седмица остава до края на гласуването за любимо българско дърво на 2020 година. В поредното издание на конкурса „Дърво с корен“, организиран от фондация „ЕкоОбщност“, бяха получени 22 номинации за обичани и почитани от хората дървета от цялата страна, като до финалния кръг журито допусна десет. Победител сред тях ще бъде дървото, което събере най-голяма подкрепа в онлайн гласуването до 20 януари 2021 г. То се провежда на интернет страницата на конкурса, като от утре до края му броят на подаваните гласове ще бъде скрит, за да се запази елемент на изненада при обявяване на резултатите.

Всички финалисти в настоящото издание на инициативата са столетници, като сред тях преобладават дъбовете. Това характерно за широколистните гори у нас дърво е редовен участник в конкурса. Сред тазгодишните финалисти има и пърнар – единственият вечнозелен дъб у нас. Той е един от най-сухоустойчивите наши видове, рядко срещан и защитен.

Основната идея на конкурса "Дърво с корен" е да опознаем и помогнем да се опазва ценното растително богатство - дърветата - като откроим ценността им и тяхното незаменимо присъствие в живота на хората. Те ни припомнят безгрижните детски игри под клоните им в двора на къщата, веселието на селските събори и виещите се хора̀ под шарената им сянка и шума на листата, значими исторически събития или лични спомени от детството, моменти от родовата ни памет.

С подобни истории ни връщат в миналото и стоплят сърцата и 10-те претендента за титлата „Дърво с корен“ на 2020 г. Сред тях са вековният цер до село Клисура, край който местните всяка година правят курбан в чест на свети Спас, бялата черница при с. Звиница, която от дълги години пази личните и общностни спомени на жителите на селото, ядливият кестен в двора на Казанлъшкия девически манастир „Въведение Богородично“, свидетел на боевете от 1877 г. и освобождението на града, Буешкият дъб при с. Петрелик – ням участник и свидетел на всички местни празници, веселби, гощавки и задевки. Техните и още истории на любими дървета са достъпни на интернет страницата на конкурса, където всеки може да гласува за онова, което го е впечатлило най-много.

Резултатите от гласуването и победителят ще бъдат обявени на церемония по награждаване, която ще се проведе в края на месеца. Носителят на титлата „Дърво с корен 2020“ ще получи като награда оглед от специалисти арбористи и препоръки за необходима грижа. С победата си той става и финалист в конкурса „Европейско дърво на годината 2021“, в който ще представя страната ни от 1 февруари 2021 г., като ще застане редом до участниците от още 13 държави.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK