95 бенефициенти заявили неправомерно площи по СЕПП

Снимка: Infomreja.bg

Земеделските земи са в областите Велико Търново, Габрово, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-град

95 бенефициенти са заявили неправомерно 16 000 ха, като общо заявената от тях площ за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП)  в кампанията по Директни плащания за 2019 г., е почти 25 000 ха. С цел да получат субсидия, те са очертали площи, които не са техни, и за които нямат документи и права за ползване.

Площта е заявена без правно основание, на различно място, често в различна община и дори област спрямо земите, за които кандидатите разполагат с правно основание. Това установи проверка на експерти от МЗХГ и ДФЗ, след засечени нарушения при очертаване на площи в ИСАК (Интегрирана система за администриране и контрол).

Земеделските земи, които са посочени от стопаните за подпомагане, са основно на територията на областите Велико Търново, Габрово, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-град. Заявените площи по СЕПП и ЗДП (зелени директни плащания) на тези бенефициенти е за около 8 млн. лева субсидия. За неправомерно очертаните площи няма да бъде изплатено финансово подпомагане

34 от тези 95 кандидати подават заявление за подпомагане за първи път. Над 90% или почти 14 500 ха от 16 000 ха, площите, заявени без правно основание, са посочени като постоянно затревени площи. Само 23-ма от тези бенефициенти имат регистрирани животновъдни обекти с пасищно отглеждани животни.

Извършените проверки показват, че в голяма степен правното основание на тези бенефициенти е за земеделски имоти, които по начин на трайно ползване се водят земеделски. Реално обаче те са силно захрастени или гористи местности, както и земи с реално неземеделски характер – дерета, кариери, табани и др.

По този начин са направили опит да заобикалят нормативните разпоредби, заявявайки други земеделски земи. Това, както и заявяването без никакво или недостатъчно като размер правно основание, също представлява нарушение на чл. 41, ал. 3 на Закона за подпомагане на земеделските производители. В съответствие с европейските регламенти за директните плащания на площ земеделските земи, включени в заявлението за подпомагане, трябва бъдат с правно основание за ползване, регистрирано по съответния ред.

МЗХГ извършва допълнителни проверки по отношение на очертаваните площи и дали са подпомагани от служители на областни и общински дирекции по Земеделие. Доклад с извършените проверки ще бъде даден и на Прокуратурата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK